Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da Velika Britanija ima pravo da odustane od Bregzita, što je veliki podstrek onima koji žele da zadrže zemlju u EU. Sud je naveo da kada članica EU iznese nameru da napusti blok "ona je slobodna da jednostrano povuče to obaveštenje". Velika Britanija je 2016. na referendumu izglasala izlazak iz EU i u martu 2017. pokrenula Član 50 Lisabonskog ugovora, i samim tim i dvogodišnju proceduru izlaska.




Sud, sa sedištem u Luksemburgu, ocenio je 10. decembra da, s obzirom na odustvo bilo kakve odredbe o tome u Članu 50 Ugovora o EU, države mogu da promene mišljenje u skladu sa svojim ustavnim rešenjima i da takav potez "predstavlja suverenu odluku".

 

Britanska vlada to može da učini sve dok nije stupio na snagu sporazum o izlasku iz EU. Država članica, prema odluci suda, može da promeni mišljenje i ako nije postignut sporazum, pod uslovom da nije istekao dvogodišnji rok, uključujući i bilo kakav prelazni period, prenela je agencija AP.

 

Član 50 nije mnogo detaljan, delimično i zbog činjenice da je ideja da neka zemlja napusti EU bila malo verovatna.

 

Grupa škotskih poslanika je zatražila od ECJ da presudi ima li London pravo da se jednostrano povuče iz procedure napuštanja EU.

 

Britanska premijerka Tereza Mej u više navrata je rekla  da njena vlada ne namerava da odugovlači sa Bregzitom, ili da opozove taj proces.

 

Odluka Suda pravde ipak predstavlja novu glavobolju za konzervativnu premijerku u njenim nastojanjima da obezbedi podršku parlamenta, koji 11. decembra teba da glasa o detaljnom, ključnom sporazumu o Bregzitu koji je postigla sa liderima EU.

 

Podele u britanskoj vladi i u parlamentu, kao i niz novijih ispitivanja javnog mnjenja, ukazuju da je sada većina bitanskih građana za ostanak u EU. To je izazvalo i učestale pozive za ponavljanje referenduma o Bregzitu, raspisivanje opštih izbora ili produžetak procesa izlaska iz EU.

 

Mej je, međutim, odlučno odbacila mogućnost ostavke ukoliko izgubi na glasanju, što je realna mogućnost imajući u vidu raspored snaga u parlamentu.

 

Britanski ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, koji je aktivno učestvovao u kampanji u prilog Bregzita, izjavio je da odluka suda neće imati nikakavo stvarni uticaj.

 

"Ne želimo da ostanemo u EU...tako da je ovaj predmet u redu, ali on ne menja ishod referenduma niti jasnu nameru vladeda odlazimo 29. marta", rekao je Gouv za BBC.

 

Prethodno je, početkom decembra, i glavni savetnik Evropskog suda pravde,  Manuel Kampos Sančes-Bordona ocenio da Član 50 Ugovora o EU dopušta jednostrani opoziv obaveštenja o nameri povlačenja iz EU, što je već nagoveštavalo kakva će biti odluka sudija, pošto one retko kada ignorišu mišljenje glavnog savetnika.

 

Do sada, uglavnom se smatralo da Velika Britanija mora formalno da napusti EU pre nego što bi mogla da pregovara o ponovnom prijemu, a da proces pokrenut aktiviranjem Člana 50 mogu da zaustave samo vlade zemalja EU.

 

Sančes-Bordona je u svom mišljenju ocenio da bi bilo "nelogično da se zemlja članica natera na povlačenje iz EU da bi se onda pregovaralo o njenom ulasku".

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: ECJ