Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je britanskoj premijerki Terezi Mej da više neće biti pregovora o Bregzitu. On je rekao da EU ostaje otvorena da ponudi  britanskoj premijerki "razjašnjenja", ali je naglasio da je dogovoreni sporazum o Bregzitu "najbolji mogući i jedini mogući". Junker je u Evropskom parlamentu rekao da je iznenađen odlukom Tereze Mej da odloži glasanje britanskog parlamenta o sporazumu koji je postigla sa liderima EU.

 

"Postigli smo sporazum i to je najbolji mogući dogovor i jedini mogući dogovor", rekao je Junker 11. decembra, ponavljajući poruku koju je uputio i posle samita lidera EU 25. novembra, na kojem su prihvatili sporazum o Bregzitu.

 

Šef Evropske komisije je u obraćanju evropskim poslanicima naglasio da "nema ni najmanje prostora za ponovne pregovore".

 

On je, ipak, rekao da ostaje otvoren za razgovor o svemu što tišti Terezu Mej, dodajući da, "ima dovoljno prostora za dodatna razjašnjenja i dodatna tumačenja, a da se ne otvara ponovo sporazum o izlasku" Velike Britanije iz EU.

 

Tereza Mej bi već 11. decembra trebalo da se sretne sa Junkerom, a očekuje se da će se sastati i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, uoči samita EU zakazanog za 13. i 14. decembar. Dvodnevni samit EU ranije je zakazan, ali ne isključivo o Bregzitu, već i o budžetskim pitanjima, prenela je agencija AP.

 

Tusk je takođe 10. decembra rekao da EU neće ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i posebna rešenja za Severnu Irsku, ali da je spremna da razgovara kako da olakša ratifikaciju dokumenta u Britaniji.

 

"Kako vreme ističe, razgovaraćemo i o našoj pripremljenosti za scenario da izostane dogovor", napisao je Tusk na Tviteru, preneo je AFP.

 

Britanska premijerka je 11. decembra u Hagu razgovarala sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a zatim se u Berlinu sastala sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Posle toga će se uputiti u Brisel.

 

Mej je 10. decembra odložila glasanje o Bregzitu u parlamentu zbog neslaganja britanskih parlamentaraca koji  prete da će odbaciti predlog, uglavnom zbog komplikovanog zaštitnog mehanizma koji treba da spreči uspostavljanje tvrde granice između Severne Irske i Irske.

 

Primenom tog zaštitnog mehanizma, Severna Irska bi mogla da ostane na neodređeno dugo vreme u carinskoj uniji s EU.

 

Britanska premijerka je rekla da je njen predlog sporazuma o razlazu Britanije i EU i dalje "najbolji sporazum o kojem može da se pregovara". Ona je pred članovima parlamenta rekla da je za svaki sporazum o Bregzitu potreban kompromis.

 

Pored opozicionih laburista, liberalnih demokrata, i Škotske nacionalne partije, sporazumu koji je Mej postigla s EU protivi se i značajan deo njenih konzervativaca,  zbog čega su bile minimalne šanse da dogovor bude usvojen u parlamentu.

 

Očekivalo se da će Mej pokušati da ubedi poslanike da podrže dogovor sugestijom da bi sporni deo u vezi sa Severnom Irskom mogao biti promenjen.

 

Izostanak sporazuma sa EU ili "tvrd Bregzit" bi značio da Velika Britanija odustaje od punog pristupa jedinstvenom tržištu EU i napusti evropsku carinsku uniju.

 

U takvom scenariju, ona bi preuzela punu kontrolu nad svojim granicama, čime bi se izolovala od EU s kojom bi morala da sklapa nove trgovinske sporazume, a imala bi i problema jer bi tako prekršila propise Svetske trgovinske organizacije.

 

Šef američke diplomatije Majk Pompeo rekao je 10. decembra da je veliki optimista da će "specijalni odnosi" SAD i Velike Britanije biti nastavljeni i u slučaju "tvrdog Bregzita".

 

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je krajem novembra sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji, ocenjujući da predstavlja trgovinsku prepreku između Londona i Vašingtona.

 

Pristalice Bregzita žele dogovor o slobodnoj trgovini sa SAD ubrzo posle razlaza sa EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP