Britanska premijerka Tereza Mej preživela je glasanje o poverenju poslanika njene Konzervativne partije, ali uz visoku cenu, pošto joj je podršku uskratilo gotovo 40% konzervativnih poslanika a opozicija nagovestila da bi i ona uskoro mogla u parlamentu da postavi pitanje poverenja vladi. Premijerka je obećala da će nastaviti poslovima oko bregzita i da će tražiti pravne i političke garancije za sporne delove sporazuma o izlasku Britanije iz EU.Na glasanju održanom uveče 12. decembra, poverenje premijerki je ukazalo 200 poslanika, dok je protiv nje glasalo 117.  Prema pravilima konzervativaca, novo glasanje o poverenju u lidera stranke ne može biti održano u narednih godinu dana.

 

Tereza Mej je posle izjašnjavanja poslanika rekla da se posao oko Bregzita nastavlja i da je potrebno da se političari ujedine. Ona je ponovila da će tražiti "pravne i političke garancije" za sporni zaštitni mehanizam vezan za granicu Irske i Sevrne Irske.

 

"Posle ovog glasanja treba da nastavimo s poslom sprovođenja Bregzita za britanski narod i građenja bolje budućnosti za ovu zemlju", navela je ona.

 

Mej je pozvala političare da počnu da deluju u nacionalnom interesu i ocenila da je odgovornost poslanika vladajuće Konzervativne stranke da "ujedine zemlju i izgrade zemlju koja radi u korist svih".

 

Izražavjući zadovoljstvo i zahvalnost što su je poslanici podržali, premijerka je rekla da je svesna da je "značajan broj" njenih kolega je glasao protiv nje i da je "čula šta su govorili".

 

Da je kojim slučajem izgubila, Mej bi, ukoliko ne bi ranije podnela ostavku, na mestu premijera ostala najduže do izbora za novog lidera konzervativaca, na kojima ne bi mogla da se kandiduje.

 

Konzervativni poslanici su glasali nakon što je stiglo najmanje 48 pisama sa zahtevom za glasanje o poverenju.

 

Glasanje su pokrenuli poslanici nezadovoljni postignutim sporazumom o Bregzitu, predvođeni Džejkobom Ris-Mogom i Borisom Džonsonom.

 

Ris-Mog je posle glasanja za BBC rekao da "prihvata rezultat glasanja o poverenju", ali da bi Tereza Mej ipak "trebalo da se sretne sa kraljicom i podnese ostavku".

 

Konzervativci nezadovoljni premijerkinim upravljanjem Bregzirom izrazili su nezadovoljstvo što je glasanje oržano isti dan kada je dostavljeno i 48 pisama poslanika. Njihova je primedba da je glasanje trebalo da bude održano dan kasnije, kako bi imali vremena da vrbuju još poslanika da glasaju protiv premijerke.

 

Sporazum koji je Tereza Mej postigla sa liderima EU o Bregzitu ima veoma male šanse da bude usvojen u parlamentu, budući da mu se, iz različitih razloga, protive i deo konzervativaca i gotovo čitava opozicija.

 

Mej je prethodno odložila glasanje o sporazumu planirano za 12. decembar, što je po svoj prilici ohrabrilo pobunjenike u konzervativnim redovima da aktiviraju glasanje o poverenju.

 

Vodeća opoziciona stranka, laburisti, koji u donjem domu parlamenta imaju 257 od ukupno 650 mandata, nagovestili su da će takođe zatražiti izjašnjavanje o poverenju vladi. Ukoliko bi takva inicijativa bila ostvarena i uspela, Bitaniju bi čekali opšti izbori.

 

Premijerka je najavila da svakako neće voditi konzervativce na parlamentarnim izborima 2022. godine.

 

Tereza Mej će 13. decembra uveče u Briselu prisustvovati samitu Saveta EU, u nastojanju da izdejstvuje dodatne izmene pravila o spornom zaštitnom mehanizmu, čija je svrha da spreči uspostavljanje tvrde granice između Irske i Severne Irske. Taj mehanizam najveći je trn u oku pojedinim konzervativnim poslanicima.

 

Zvaničnici EU poručili su da neće biti nikakvih novih pregovora o Bregzita i otvaranja već postignutog sporazuma.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP