SAD su spustile diplomatski status Delegacije Evropske unije u Vašingtonu, a da o tome nisu zvanično obavestile ambasadora. Potez nije bio najavljen i znači da je EU, sa stanovišta američke vlade, pala sa nivoa suverene države na nivo međunarodne organizacije. Diplomate u Briselu veruju da nije u pitanju stvar protokola, već da postupak Vašingtona ima političku pozadinu. Brisel od Vašingtona zahteva objašnjenje za takav potez.

 


"Ne znamo tačno zašto su to uradili, pošto nas nisu obavestili", rekao je jedan član diplomatske misije EU za Dojče vele (Deutsche Welle). On je dodao da može da potvrdi da "taj korak nije bio pozitivno primljen u Briselu". Izvori iz EU potvrdili su da Brisel i Vašington raspravljaju o tom problemu i da se još razmatra zvaničan odgovor EU.

 

Delegacija EU primetila je 2018. godine da njenog ambasadora u Vašingtonu ne pozivaju na određene događaje, a razlog je izašao na videlo na dan sahrane bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg, 5. decembra.

 

Prema rečima evropskog diplomate, u Vašingtonu su diplomate odavale poslednju počast, a ambasador EU Dejvid O'Saliven nije kao do tada prozvan po hronološkom redu, u skladu sa dužinom mandata, već poslednji.

 

U sličnim prilikama on bi, s obzirom da je u Vašingtonu na službi od 2014. godine, bio među prvih 20 ili 30 prozvanih od ukupno više od 150 akreditovanih ambasadora.

 

Kada su se evropske diplomate raspitale šta se događa, organizatori sahrane su potvrdili da su O'Salivenov diplomatski status i status misije EU smanjeni. Diplomate veruju da se to dogodilo još krajem oktobra ili početkom novembra.

 

Posle toga, predstavnici Delegacije su zatražili objašnjenje od Stejt departmenta. "Rekli su nam da su zaboravili da nas obaveste i da je reč o odluci koja je doneta pošto očigledno šef protokola misli da je ispravna", rekao je izvor Dojče Vele.

 

On je podsetio da je status diplomatske misije EU u SAD podignut na nivo diplomatskog predstavništva suverene države u septembru 2016. godine, posle dugih i intenzivnih pregovora sa Stejt departmentom u vreme bivšeg predsednika Baraka Obame.

 

Sagovornik Dojče Vele rekao je da nije neuobičajeno da nova administracija preispituje klasifikaciju diplomatskih predstavništava, ali da je neobično da se ovakvo spuštanje statusa događa dve godine od dolaska nove administracije, kao i to da diplomatska misija ne bude blagovremeno i pismeno obaveštena od zemlje domaćina.

 

Poznavaoci prilika ne isključuju političke motive. "To definitivno nije pitanje protokola, već nešto sa veoma nedvosmislenom političkom pozadinom", ocenio je neimenovani diplomata iz jedne članice EU, koji je takođe potvrdio da je došlo do smanjivanja diplomatskog ranga ambasadora. On je dodao da većina članica EU deli kritiku poteza američke aministracije.

 

Smanjivanje diplomatskog statusa Delegacije EU u Vašingtonu čini se u skladu sa anti-evropskim stavom administracije američkog predsednika Donalda Trampa. Tokom svoje izborne kampanje, Tramp je odlučno podržavao izlazak Velike Britanije iz EU. Kao predsednik Uniju je učestalo napadao i kada je reč o trgovini, ili odbrambenoj politici.Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU