Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izjavio je, povodom hakerskog napada i krađe ličnih podataka i dokumenata više od hiljadu političara i javnih ličnosti u Nemačkoj, da je nemoguće garantovati apsolutnu bezbednost u sajber prostoru. Neophodno je, međutim, da se izgradi "što je moguće viši stepen" bezbednosti i da se građanima pojačano skrene pažnja na opasnosti koje nosi internet, rekao je Zehofer.

 


Nemačke vlasti saopštile su da je policija uhapsila dvadesetogodišnjeg muškarca iz savezne države Hesen zbog hakerskog napada i objavljivanja na internetu ličnih podataka i komukacije stotina političara i poznatih ličnosti. Prema navodima policije, mladić je priznao delo, a motiv je, prema prvim saznanjima, njegova odbojnost prema politici generalno.

 

Lični podaci i dokumenti više stotina nemačkih političara i istaknutih ličnosti objavljivani su na internetu od 20. decembra 2018. Uglavnom su objavljeni osnovni kontakt podaci, a u manjem broju slučajeva i osetljiviji lični podaci. Hakerskim napadom pogođeni su članovi svih parlamentarnih stranaka, osim poslanika krajnje desne Alternative za Nemačku.

 

Horst Zehofer rekao je 8. januara na konferenciji za novinare da je uhapšeni priznao da je ukrao lične podatke i objavio ih preko Tvitera. Ministar je rekao da je taj slučaj veoma bolan za one koje je pogodio, ali da "u načelu ne menja bezbednosnu situaciju", preneo je EURACTIV.de.

 

Zehofer rekao je da nadležni organi verovatno neće uspeti u potpunosti da spreče širenje već objavljenih ukradenih podataka, pošto treća lica mogu ponovo proizvoljno da ih objave.

 

Najavljujući oštrije mere u oblasti sajber bezbednosti, Zehofer je rekao da se ispituje sistem ranog upozoravanja koji bi štitio od odliva podataka, kao i blokada Tviter naloga koji ilegalno širi podatke trećih lica. Pored toga, građani će biti pojačano upozoravani na opasnosti interneta.

 

Zehofer je rekao da će u prvoj polovini ove godine predstaviti nacrt "zakona o informatičkoj bezbednosti 2.0". Taj zakon trebalo bi da predvidi i jedinstvenu bezbednosnu oznaku za uređaje kao što je ruter. Pored toga, zakonom će i zaštita potrošača postati zadatak savezne Službe za informatičku bezbednost (BSI).

 

Nadležnost te službe biće sa zaštite informatičkog sistema savezne vlade proširena i na mreže savezne uprave. Zehofer je najavio i dalji rad na razvoju centra za sajber odbranu, u koji će biti uključene i nemačke savezne pokrajine.

 

Šef nemačke BSI Arne Šenbem potvrdio je na istoj konferenciji za novinare da su proteklih nedelja na internetu objavljeni podaci više od 1.000 javnih ličnosti -  političara, novinara, umetnika i nosilaca funkcija. I Šenbem je takođe ocenio da će ti podaci izvesno vreme kružiti internetom.

 

Šenbem je precizirao da je reč o 994 aktivna ili bivša političara. Od ukupnog broja, u slučaju 878 osoba objavljeni su broj telefona, adresa ili imejl adresa, a u slučaju 116 osoba na internet su postavljeni i lični dokumenti, poput kreditnih kartica, fotografija ili lične i partijske prepiske. Nemački mediji javili su ranije da među ukradenim podacima nema politički osetljivih dokumenata.

 

Na konferenciji je rečeno da se polazi od toga da je uhapšeni krivično delo izvršio sam i da ništa ne ukazuje na njegovu povezanost sa ekstremnom desnicom. Zehofer je naveo da se ipak ispituje zašto su curenja podataka ostali pošteđeni samo političari Alternative za Nemačku. Kao motiv, kako je rečeno, izvršilac je naveo da su ga nervirali javni istupi nekih političara, novinara, ili ličnosti iz javnog života.

 

Uhapšeni mladić, kako je saopšteno, još pohađa školu, živi sa roditeljima i nema nikakvu posebnu informatičku obuku, već je sva znanja sam stekao radeći sa kompjuterom.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto:  Beta/AP