Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa SAD kritikovala je "štetan" pristup američkog predsednika Donalda Trampa transatlantskim odnosima i upozorila da podele koje se tim stvaraju ohrabruju globalne rivalske sile. U pismu upućenom članovima Kongresa SAD, parlamentarna delegacija kritikovala je "sve štetniji pristup Bele kuće" i snižavanje statusa ambasadora EU u SAD na uglavnom ceremonijalan nivo na "dnu liste".

 


U pismu koje je upućeno 9. januara, a u koje je agencija AP imala uvid, navodi se da delegacija Parlamenta EU traži od obe strane da "ne podrivaju jedna drugu".

 

Nemački Dojče vele (Deutsche Welle) javio je da je Stejt department doneo odluku o promeni diplomatskog statusa Delegacije EU u Vašingtonu krajem 2018. godine a da nije obavestio Brisel. Tim potezom Delegacija EU u SAD je sa nivoa diplomatskog predstavništva suverene države spuštena na nivo predstavništva međunarodne organizacije.

 

"Trampova administracija nije mogla izabrati gori trenutak da napadne EU", rekla je Maritje Šake, potpredsednica parlamentarne delegacije EU. Umesto da se sukobljavaju, EU i SAD treba da budu zajedno kako bi se "suočili sa zajedničkim izazovima iz zemalja kao što su Kina, Rusija i Iran", rekla je Šake.

 

Transatlantski odnosi stalno se pogrošavaju otkada je Tramp postao predsednik pre dve godine.

 

Od početka mandata, Tramp remeti višedecenijske čvrste odnose Vašingtona i EU - uveo je carine na čelične proizvode iz EU, zapretio carinama na automobile, odbacio sporazum koji su dve stane postigle s Iranom da ograniče nuklearnu pretnju i povukao SAD iz globalnog klimatskog sporazuma za koji se zalaže EU.

 

Povrh toga, poslanici Evropskog parlamenta žale se da Tramp i najviši zvaničnici administracije "kritikuju EU kao birokratsku... i hvale populističke i nacionalističke pokrete" nasuprot aktuelnih vlada u članicama. Poslanici su naveli da se to svodi na diplomatski prezir.

 

"Takvi potezi primereni su suprotstavljenim globalnim silama i mogu samo dovesti do veće fragmentacije umesto do preko potrebnog jačanja saradnje", navodi se u pismu.

 

Evropske diplomate ocenile su ranije za Dojče vele da potez Vašingtona "definitivno nije pitanje protokola, već nešto sa veoma nedvosmislenom političkom pozadinom". Te diplomate su potvrdile da Brisel i Vašington raspravljaju o tom problemu i da se još razmatra zvaničan odgovor EU.

 

Upitana da komentariše najnoviji potez Vašingtona, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je za EURACTIV.com da se trenutno sa američkom administracijom razmatraju moguće implikacije tog poteza na Delegaciju EU u SAD. Ona je ponovila izjavu Visoke predstavnice Federike Mogerini, da veze EU i Vašingtona sežu mnogo dalje od Vašingtona i da su ukorenjene u društvima sa obe strane Atlantika.

 

"Kakve god političke nesuglasice imali sa američkom administracijom, mi ostajemo prirodni partneri, prirodni prijatelji, i naše prijateljstvo će opstati", rekla je Kocijančič, koja je odbila da odgovori da li Brisel priprema nekakav primereni odgovor.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP