Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini razgovarao je u Varšavi sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim o tome kako da odlučujuću ulogu u Evropskoj uniji od Francuske i Nemačke preuzme osovina Italija - Poljska, a nacionalisti u novom sazivu Evropskog parlamenta povedu Evropu u novo proleće. Salvini se u Varšavi, uprkos antiruskim emocijama Poljskih vlasti, izjasnio i za ukidanje sankcija EU Rusiji, a ponovo je odlučno odbacio politiku privatanja migranata u Evropi.

 

"Nadam se da će pokreti kao Liga Severa i Pravo i Pravda započeti novo evropsko proleće, novi evropski san koji su nam ukrali zbog interesa banaka i finansijskih krugova. Francusko-nemačku osu može da zameni italijansko-poljska osa. Počeli smo dijalog. Predložili smo zajednički program koji ćemo predložiti i ostalim narodnim pokretima u Evropi", kazao je Salvini nakon sastanka sa liderom vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, Jaroslavom Kačinjskim.

 

Na konferenciji za novinare u ambasadi Italije u Varšavi, lider italijanske populističke nacionalističke Lige Severa izjavio je da računa na jačanje srodnih stranaka u novom sazivu EP i da predlaže Poljacima, Holanđanima, Dancima i Italijanima i njihovim nacionalističkim strankama "pakt za Evropu".

 

"Želeo bih da nastane pakt, savez svih koji žele da spasavaju Evropu. Što više nas bude, to bolje. Nemam kristalnu kuglu ali cilj je da taj pokret bude drugi najveći ili možda najveći u narednim izborima za EP", kazao je Salvini, dodajući da je "došao da spasava Evropu".

 

Kačinjski se nakon sastanka sa Salvinijem nije pojavio pred novinarima, a zvaničnici poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda veoma suzdržano su komentarisali planove za saradnju u EU sa nacionalistima i populistima.

 

Salvini je u intervjuu Poljskom radiju objasnio da nastoji da nacionalističke i populističke snage, koje on naziva pokretima za suverenitet, ujedini oko programa u 10 tačaka, "pakta za spas Evrope".

 

"Najbliža mi je Evropa očeva osnivača. O njoj je govorio i papa Jovan Pavle II. To je Evropa vrednosti, identiteta, država i naroda i poštovanja. Znači ne Evropa banaka, birokrata i finansija kakvu znamo iz poslednjih godina", rekao je Salvini u intervjuu koji je državni radio objavio 10. januara.

 

Italijanski vicepremijer očekuje da će nacionalistički i populistički pokreti i stranke na prolećnim izborima za EP ojačati dovoljno da Nemačku i Francusku kao sadašnji motor Evrope može da zameni osa Italija-Poljska.

 

"Ironijom slučaja pokreti koje definišu kao evroskeptične vratiće evropski san u novi život. Sada je on košmar", rekao je Salvini državnom Poljskom radiju.

 

Salvini je u intervjuu agitovao i protiv sankcija EU Rusiji, uprkos tome što prorusko raspoloženje baca senku na mogućnost stvaranja ose odlučivanja Varšava - Rim, kakvu Salvini želi u Evropskom parlamentu i savezništva sa vladajućim poljskim konzervativcima.

 

"Razumem poljsku osetljivost na Rusiju. Nasilje sa bilo koje strane nema opravdanja. Ali odnos prema sankcijama protiv Kremlja ne menjam. I dalje ću tražiti da se u 2019. godini ukinu sankcije kao instrument. One umesto da oslabe (Rusiju) i rešavaju problem, samo stvaraju rizik razdražljivosti i produžavaju problem", kazao je Salvini.

 

Salvini je naglasio da sankcije Rusiji nisu rešile još ni jedan jedini problem zbog kojeg su bile uvedene a da kontrasankcije koje je uvela Rusija samo pogađaju negativno privrede članica EU.

 

Salvini se u Varšavi sreo i sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

 

"To je bio savršen razgovor", kazao je Salvini nakon susreta sa Moravjeckim, a portparol poljske vlade Joana Kopćinjska saopštila je da su premijer i vicepremijer razgovarali i o evropskim pitanjima. "Složili su se da u EU ne smeju da imaju mesta dvostruki aršini i razlike u tretiranju zemalja članica od strane evropskih institucija", kazala je Kopćinjska.

 

Salvini, koji je vicepremijer i italijanski ministar unutrašnjih poslova, u Varšavu je doputovao 9. januara na poziv poljskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Bruđinjskog, ali nije krio da glavni cilj posete nije bilateralna saradnja, već pokušaj stvaranja saveza nacionalističkih i populističkih stranaka u EU, kako bi je reformisali po svom nahođenju.

 

Salvini je 10. januara posle susreta s Bruđinjskim ocenio da je prihvatanje novih izbeglica u Evropu samoubilačko ponašanje i ponovio da kao ministar unutrašnjih poslova Italije neće dozvoliti primanje imigranata.

 

"Slažem se s poljskim kolegama da je potrebno da ubrzamo postupak deportacija", kazao je Salvini, dodajući da je primanje novih izbeglica "rizik tipa kamikaza pilota".

 

Poljski ministar rekao je da je sa Salvinijem razmotrio problem migracije, posebno stanje na severu Afrike i na Bliskom istoku i da kao članice Evropske unije sa spoljašnjom granicom, Italija i Poljska imaju slične probleme.

 

"Želeo bih da posebno naglasim da Poljska smatra da je najefikasnija pomoć za probleme osoba pogođenih ratnim sukobima to da im se pomogne na mestu, dakle na tom mestu gde ih pogađa realna tragedija", kazao je Bruđinjski.

 

On je rekao da Poljska svake godine povećava finansijska sredstva za humanitarnu i razvojnu pomoć a da je 2017. godine humanitarna pomoć bila šest puta viša nego 2015. na početku izbegličke krize i da je humanitarna pomoć dostigla 41,5 milion evra.

 

Razgovore Salvinija i Kačinjskog žestoko je kritikovala poljska opozicija, upozorivši da su Salvinijeva Liga Severa i njoj slični pokreti poput francuskog Nacionalnog fronta proruski i izrazito antievropski. Opozicija je opužila Kačinjskog i konzervativce da su u pokušaju miniranja EU spremni čak da uđu u savez i sa simpatizerima ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

"Taj sastanak je nešto šokantno i apsurdno jer je Salvini iz nacionalističke, radikalne, proruske stranke koja je agresivna prema EU i evropskoj solidarnosti. Mislim da će razgovarati o tome kako da razbiju EU. To je izazov koji je danas za antievropske, populističke radikalne grupacije najvažniji", kazao je poljskoj privatnoj televiziji Polsat lider opozicione liberalne Građanske platforme Gžegož Shetina.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP