U Bukureštu u večernjim satima 10. januara počinje dvodnevna ceremonija obeležavanja početka rumunskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2019. godine.

 

Na svečanosti u Rumunskom ateneumu govoriće premijerka Rumunije Vjorika Dančila, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

 

Svečanost će biti nastavljena izvođenjem muzike rumunskog kompozitora Eneska i Betovenove "Ode radosti".

 

Za 11. januar su planirane konferencija za štampu rumunskog predsednika Klausa Vernera Joanisa i Junkera, kao i sastanak koledža komesara sa zamenicima premijera Rumunije.Poseta evropskih zvaničnika biće završena zajedničkom konferencijom za štampu Dančile i predsednika Evropske komisije.

 

Prioriteti rumunskog predsedavanja, koje je Bukurešt predstavio Savetu za opšte poslove 8. januara, biće Evropa konvergencije, bezbednija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrednosti.

 

Slogan rumunskog predsedavanja biće "Kohezija, zajednička evropska vrednost".

 

Ceremoniji, kako se očekuje, neće prisustvovati najmoćniji rumunski političar, prvi čovek vladajuće partije Liviu Dragnea koji se sukobio sa EU oko borbe protiv korupcije na visokom nivou, javila je agencija AP.

 

Dragnei je zabranjeno da bude premijer jer je osuđen za nameštanje izbora ali on zapravo vodi vladu.

 

Taj političar je tužio Evropsku komisiju Evropskom sudu pravde jer ga je optužila da je proneverio novac EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU