Grčku potresa kriza vlade što dovodi u pitanje ratfikaciju dogovora o rešavanju višedecenijskog spora sa Makedonijom oko imena države. Makedonsko Sobranje odbrilo je 11. januara ustavne promene kojima se ime države menja u Republika Severna Makedonija, ali je samo dva dana kasnije iz Vlade Grčke izašao lider manjeg koalicionog partnera, desničarske stranke Nezavisnih Grka Panos Kamenos. Za razliku od levičarske partije Siriza, premijera Aleksisa Ciprasa, Nezavisni Grci se protive Prespanskom dogovoru o rešavanju spora sa Skopljem.

 

Posle odluke makedonskog parlamenta, lopta je sada u grčkom dvorištu. Cipras je posla odlaska ministra obrane Panosa Kamenosa odmah zatražio glasanje o poverenju vladi. Postupak glasanja o poverenju treba da počne 15. januara, a samo glasanje je dan kasnije, piše EURACTIV.com.

 

Za razliku od svojih prethodnika, Cipras ne želi da Grčka bude prepreka za evroatlantske integracije svog severnog suseda. Ako grčki parlament ratifikuje sporazum iz Prespe, Makedonija će zvanično promeniti ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka će deblokirati pregovore Skoplja o ulasku u NATO i Evropsku uniju.

 

Cipras je, govoreći o dogovoru Atine i Skoplja, ocenio da Grčka treba ponovo da preuzme vodeću ulogu na Balkanu.

 

"Treba da osiguramo da zemlja svojim savezništvima i postojanim kursom bude stub stabilnosti i bezbednosti na jugoistočnom Mediteranu. Za mene, to je nacionalni cilj", rekao je Cipras.

 

"Bio sam potpuno jasan da suočen sa tim nacionalnim ciljem, neću ustuknuti, neću se plašiti, neću vagati rizik niti političku cenu", dodao je Cipras.

 

Geopolitički ulog koji prati ratifikaciju dogovora sa Makedonijom je visok. Ako parlament ne bi uspeo da ratifikuje dogovor, to bi značilo pobedu Moskve i potkopalo proces približavanja Zapadnog Balkana EU.

 

Izvori u Grčkoj rekli su za EURACTIV da će, ukoliko ne bude iznenađenja, Cipras uspeti da bezbedi neophodan 151 glas u parlamentu. To je praktično prosta većina od ukupno 300 glasova poslanika, što bi trebalo da omogući Sirizi da ostane na vlasti i da odobri dogovor sa Makedonijom.

 

"Ne računajući nepredviđene okolnosti, Cipras će dobiti potrebne glasove", rekao je izvor blizak tom pitanju.

 

Siriza u parlamentu ima 145 mandata. Očekuje se da za opstanak vlade glasaju i četiri poslanika Nezavisnih Grka, kao i nezavisna poslanica Katerina Papakosta, koja je trenutno ministarka javne bezbednosti, i Spiros Danelis iz centrističke partije Potami.

 

Danelis, bivši poslanik Evropskog parlamenta koji je javno podržao Prespanski dogovor, potvrdio je za EURACTIV da će glasati za vladu.

 

"Sve što sam govorio svih ovih meseci ostaje isto. Zemlja se nalazi pred velikim i istorijskim odlukama. Što se mog mišljenja tiče, ništa se nije promenilo", rekao je Danelis.

 

Siriza odlazak Nezavisnih Grka vidi kao priliku da otvori vrata progresivnim snagama. Za Ciprasovu stranku desničarski i populistički Nezavisni Grci nisu bili prirodni saveznik, ali su joj glasovi njenih deset poslanika bili potrebni posle parlamentarnih izbora 2015. godine.

 

"Prespanski sporazum pomoći će da se preoblikuje politički spektar u našoj zemlji", ocenio je Dimitris Papadimulis, evropski poslanik Sirize i potpredsednik Evropskog parlamenta.

 

Cipras je 13. januara pozvao pozvao "progresivne snage" da formiraju savez uoči nacionalnih i evropskih izbora.

 

Grčki premijer je rekao da majski evropski izbori zahtevaju širok savez evropske levice, zelenih i socijaldemokratskih partija, koji bi se oslobodio samodestruktivne veze sa neoliberalnim i konzervativnim strukturama u novom Evropskom parlamentu.

 

Taj poziv u skladu je i sa ciljevima evroskih socijaldemokrata. Predsednik grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu, nemački socijaldemokrata Uve Bulman pozvao je, u intervjuu za EURACTIV, progresivne partije u Grčkoj da ujedine snage protiv konzervativne Nove demokratije, članice grupe Evropskih narodnih partija.

 

Međutim, grčka socijalistička partija PASOK, članica grupe Soijalista i demokrata u EP, odbija i Prespanski dogovor i buduću saradnju sa Sirizom.

 

Kada je poslanička grupa Socijalista i demokrata pozdravila usvajanje ustavnih promena u parlamentu u Skoplju, članica PASOK-a, evroposlanica Eva Kaili izrazila je razočarenje.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP