Vlada Hrvatske 14. januara je i formalno poništila odluku o nabavci 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak, pošto je obaveštena da Izrael nije dobio dozvolu SAD za prodaju tih aviona Hrvatskoj. Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je na sednici vlade da će biti definisan novi model nabavke borbenih aviona pošto budu detaljno analizirani svi razlozi koji su doveli do problema u realizaciji projekta.

 

"Posle analize, donećemo dalje procene i odluke kako modernizovati vazduhoplovstvo i definisati kako naći novi model za nabavku borbenog aviona", rekao je premijer na sednici na čijem je dnevom redu bila samo tačka o stavljanju van snage odluke o nabavci borbenih aviona od Izraela.

 

Ministar odbrane Damir Krstičević ponovo je odbacio odgovornost hrvatske strane za neuspešnu kupovinu.

 

"Sve smo napravili ispravno, nema odgovornosti s hrvatske strane", rekao je Krstičević, koji je suočen s pozivima opozicije da podnese ostavku zbog propasti projekta.

 

Pre sednice vlade održana je i sednica veća za odbranu, koje je, kako je navedeno u saopštenju, pozvalo vladu da definiše novi model nabavke višenamenskog borbenog aviona za potrebe hrvatske vojske.

 

Vlada Hrvatske najavila je pre nekoliko dana da će poništiti odluku o nabavci borbenih aviona pošto je dobila obaveštenje od Izraela da SAD nisu dopustile prodaju tih aviona Hrvatskoj.

 

SAD su blokirale Izraelu prodaju 12 aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD, a Izrael ih je nadogradio. Hrvatska je za njih kroz deset godina trebalo da plati oko tri milijarde kuna (400 miliona evra).

 

Američka strana tražila je da Izrael pre prodaje s aviona ukloni sve nadogradnje, a Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je Izraelcima rok do 11. januara da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

 

Izrael je dan pre isteka roka službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

 

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja, a tim avionima trebalo je da budu zamenjeni dotrajali MiG-ovi 21.

 

Izvor: Beta

Foto:Beta/AP