Britanski parlament trebalo bi 15. januara da glasa o sporazumu koji je premijerka Tereza Mej sa liderima EU postigla o izlasku Velike Britanije iz Unije. Mej je pozvala poslanike da podrže njen dogovor "za dobro zemlje" i da ne "iznevere britanski narod". Opozicione partije su najavile da će glasati protiv sporazuma, a opoziciji bi mogli da se pridruže i mnogi poslanici vladajućih konzervativaca, pa je vrlo verovatno da će Mej biti poražena u donjem domu, ocenjuje britanski BBC.

 

Tereza Mej se 14. januara uveče obratila poslanicima u poslednjem pokušaju da ih nagovori da podrže njen dogovor. "Nije savršen ali kada se budu pisale istorijske knjige ljudi će pogledati odluku ovog doma i pitati 'Da li smo izašli u susret glasu zemlje da izađe iz EU, da li smo zaštitili našu privredu, bezbednost ili uniju, ili smo izneverili britanski narod", rekla je Mej.

 

Dogovorom su nezadovoljni i opozicija i deo vladajućih konzervativaca, kako oni koji se zalažu za izlazak iz EU, tako i oni koji su za ostanak.

 

U donjem domu parlamenta, od ukupno 650 mandata, 256 ima najveća opoziciona Laburitička partija, a konzervativci imaju 317 mandata. Kada se uzmu u obzir stranke koje apstiniraju, u parlamentu ima 639 poslanika koji će učestvovati u glasanju, a mediji su procenili da je broj poslanika koji će glasati protiv dostigao 383.

 

Vlada Velike Britanije objavila je 14. januara pismo predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u nadi da će ublažiti zabrinutost poslanika oko dogovora.

 

Mej je rekla da je u pismu lidera EU dobila nova uveravanja o posledicama dogovora o granici Irske i Severne Irske, ocenjujući da imaju "pravnu snagu". Ona je navela da su lideri EU jasno stavili do znanja da zaštitni mehanizam, takozvani bekstop, "nije pretnja ili zamka".

 

Upravo taj zaštitni mehanizam izazvao je najveće kritike, pošto i pojedine pristalice Bregzita iz premijerkine stranke strahuju da on znači odvajanje severne Irske od ostatka zemlje i zadiranje u britanski suverenitet.

 

U pismu lidera EU se insistira da je najsporniji deo dogovora, "bekstop", odnosno rešenje da granica između Irske i Severne Irske ostane otvorena, privremena mera koja će biti aktivirana samo ako i koliko bude neophodno.

 

Pismo, međutim, nije ponudilo ništa značajnije od onoga što je ranije bilo formulisano. Tusk i Junker su naveli da "nisu u poziciji da pristanu na bilo šta što bi menjalo sporazum o povlačenju ili ne bi bilo saglasno s njim".

 

Kritičari navode da EU nije iznela rok važenja ili pravo na povlačenje iz te odredbe, dok je severnoirska Demokratska unionistička partija saopštila da se "ništa nije promenilo" i optužila premijerku za "budalast govor".

 

Laburisti i ostale opozicione partije su najavili da će glasati protiv dogovora, a moglo bi im se pridružiti oko 100 poslanika vladajućih konzervativaca i 10 poslanika severnoirskih unionista, koji inače podržavaju manjinsku konzervativnu vladu Tereze Mej.

 

Ako sporazum o Bregzitu bude odbačen, vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana da izađe s "planom B". Očekuje se da bi Mej, u slučaju poraza, već 16. januara mogla otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a zatim bi 21. januara donji dom parlamenta trebalo da se izjasni o tom "planu B".

 

Nije jasno šta će se desiti ako ni "plan B" ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora, što je po opštoj oceni katastrofalno rešenje, odlaganje Bregzita, vanredni izbori ili novi referendum.

 

Britanska vlada je do sada upozoravala da bi kao posledica odbijanja dogovora u parlamentu moglo doći do Bregzita bez dogovora, ali je sada počela da upozorava da bi se moglo desiti da uopšte ne bude Bregzita.

 

Ministar za ekologiju Majkl Gouv rekao je za radio BBC da bi odbacivanje premijerkinog dogovora dovelo do Bregzita bez dogovora s kratkoročnom ekonomskom štetom "ili još gore, da uopšte ne bude Bregzita".

 

Sličnu poruku je poslala i Tereza Mej. "Mada je odsustvo dogovora i dalje ozbiljan rizik, posmatrajući događaje u proteklih sedam dana, moj sud je sada da je verovatniji ishod paraliza u parlamentu koja preti da ne bude Bregzita", rekla je premijerka.

 

Očekuje se da glasanje počne oko 20.00 po srednjoevropskom vremenu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP