Pregovori Brisela i Berna vode se od 2014. sa ciljem da se formalizuje 120 posebnih ugovora koje su EU i Švajcarska ispregovarale od refereduma 1992, kada je ta alpska zemlja odbila da se priključi Evropskom ekonomskom prostoru. Međutim, sada se čini da od nacrta Institucionalnog okvirnog sporazuma, koji se pojavio u javnosti početkom decembra, neće biti ništa.

 

Prema ispregovaranom sporazumu, švajcarski propisi atomatski će se prilagođavati kako bi bili su skladu sa zakonima EU kada oni stupe na snagu.

 

Nacrt sporazuma, koji pokriva slobodno kretanje ljudi, uzajamno priznavanje industrijskih standarda, poljoprivredne proizvode, avio i drumski transport, predviđa i osnivanje zajedničkog arbitražnog suda koji bi sledio interpretaciju zakona EU od strane Evropskog suda pravde, piše EURACTIV.com.

 

Švajcarska vlada početkom decembra je isprovocirala Evropsku komisiju kada je saopštila da će nacrt sporazuma biti predmet šestomesečnih javnih konsulatacija pre nego što zauzme konačnu poziciju. Zatim bi usledio referendum.

 

Komisija je tada u saopštenju navela da je "kristalno jasno" da su pregovarači EU i Švajcarske postigli dogovor i da je to "najbolji mogući ishod".

 

"Pregovori su završeni, neće se ponovo pregovarati", rekao je sredinom decembra evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

 

Ništa novo u ponudi

 

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je početkom januara novinarima da "nema ništa novo da ponudi" Švajcarskoj dodajući da Komisija neće promeniti politiku.

 

Komisija je jedino ponudila produženje za šest meseci odluke o priznavanju mesta za trgoviu u Švajcarskoj ali stalno ponavlja da se neće ponovo pregovarati o sporazumu.

 

Cela stvar je sada u ćoroskaku. Predsednik Švajcarske Uli Maurer, koji je i ministar finansija, rekao je pre neki dan za švajcarske medije da bi o sporazumu trebalo ponovo da se pregovara.

 

"Kako stvari sada stoje, okvirni sporazum neće biti prihvaćen. I dalje postoji potreba za značajnim pregovorima" kazao je on.

 

Tokom nedavne posete Austriji, Maurer je rekao i da sporazum EU-Švajcarska verovatno neće biti moguć pre 2020. zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Švajcarskoj i EU u 2019.

 

Međutim, pozicija švajcarske vlade nije ista.

 

Ministar spoljnih poslova Injacio Kazis rekao je da je Švajcarska dobila 80% onoga što je tražila u pregovorima i da rizikuje da dobije slabiji ugovor ako, kako se očekuje, na majskim izborima za Evropski parlament ojačaju populističke stranke desnice i levice.

 

Bregzit

 

Zastoj oko trgovinskih sporazuma EU i Švajcarske uticaće i na veze sa Velikom Britanijom koja treba da izađe iz EU 29. marta.

 

Švajcarski federalni savet je krajem 2018. odobrio tekst trgovinskog sporazuma sa Britanijom koji ima za cilj da omogući da se postojeći ekonomski i trgovinski odnosi sa Britanijom nastave posle Bregzita.

 

Nijedna strana nije dala detalje, osim da taj sporazum odražava postojeće trgovinske odnose "u najvećoj mogućoj meri".

 

"Prepisivanje" postojećih sporazuma EU-Švajcarska podazumevalo bi nastavak slobode kretanja između Švajcarske i Britanije, što je sporazum koji je Britanija obećala da će okončati sa EU posle Bregzita.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP