Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je u Evropskom parlamentu u Strazburu da je njegova zemlja uspešno predsedavala Savetom EU i da je tokom svog mandata uspela da osnaži Uniju. On je rekao da je glavni izazov bila kompleksnost same Unije i to što proces nalaženja rešenja zahteva vreme, ali da saradnja nema nikakvu alternativu. I predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izrazio se veoma pohvalno o šestomesečnom predsedavanju Austrije, ali nije prećutao ni kritike.

 

Kurc je u izlaganju pred poslanicima Evropskog parlamenta 15. januara podvukao pozitivan bilans pod austrijsko predsedavanje EU u drugoj polovini 2018. godine, prenela je agencija APA.

 

Kurc je rekao da je Austrija kao predsedavajuća sa glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom u pregovorima o Bregzitu uspela da očuva jedinstvo 27 zemalja članica. Prema njegovim rečima, EU sebi nema šta da prebaci, a i u slučaju negativnog ishoda glasanja o sporazumu o Bregzitu u Londonu, EU će i dalje nastupati odlučno.

 

U oblasti migracija, Austrija je na početku mandata bila suočena sa teškom blokadom izazvanom sporom protivnika i pristalica kvota za prijem migranata po zemljama EU. Predsedavajući je zato, rekao je Kurc, sledio nov princip obavezujuće solidarnosti umesto obavezujuće raspodele.

 

Austrijski kancelar je kao jedan od odlučujućih koraka ocenio i jačanje mandata evropske granične agencije Fronteks u oblasti vraćanja izbeglica i saradnje. Govoreći o eksternoj dimenziji migrantskog pitanja, naveo je saradnju sa Egiptom i za februar planirani samit sa Arapskom ligom.

 

Kurc je rekao da Austrija podržava predlog Evropske komisije za povećanje broja službenika Fronteksa  i apelovao na evropske poslanike da ubede svoje vlade u potrebu kadrovskog jačanja agencije.

 

Navodeći da je broj pridošlih ilegalnih migranata od 2015. godine opao za 95% i da se broj smrtnih slučajeva migranata u Sredozemlju takođe ozbiljni smanjio, Kurc je ocenio da je "sredozemna ruta za ilegalne migracije praktično zatvorena".

 

Kurc je ocenio i  je došlo do promene stava u Savetu EU u pogledu oporezivanja velikih internetskih koncerna. On je rekao da velika većina članica EU sada pozitivno gleda na takve planove, iako još nije bilo moguće postići konačni dogovor.

 

Kao uspehe Kurc je nabrojao i i visoki forum EU-Afrika koji je u decembru održan u Beču, kao i neke odluke koje se tiču održivog razvoja, poput zabrane plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, dogovor o smanjenju emisije CO2 kod novih putničkih automobila i teških teretnih vozila, jačanje zaštite na radnom mestu od određenih kancerogenih materija, paket mera o evropskoj mobinosti i unapređenje socijalne zaštite kamiondžija, kao i dogovor o uspostavljanju evropske agencije za rad.

 

U pregovorima o višegodišnjem budžetu EU predsedavajući Saveta je uspeo da izradi kompletan pregovarački okvir i izdejstvuje načelnu saglasnost za polovinu sektorskih programa, rekao je Kurc.

 

On je rekao da je Austrija u svom mandatu u pogledu približavanja zemalja Zapadnog Balkana uspela da taj region gurne jače u žižu interesovanja. Kurc je kao uspehe naveo i rešavanje spora oko imena Makedonije i otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom.

 

Pored toga, spomenuo je i konferenciju o antisemitizmu koja je u novembru održana u Beču i odgovarajuće zaključke koje je posle skupa donela Evropska komisija.

 

Kurc je zahvalio Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i članicama Unije na konstruktivnoj saradnji i izrazio nadu da će i kampanja za evropske izbore doneti intenzivnu ali pristojnu debatu o budućnosti EU.

 

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je bilans austrijskog predsedavanja EU "u svakom pogledu impresivan". Rekavši da su u tom periodu uspešno obrađena 134 dosijea, Junker je poželeo da ima više tako doslednih predsedavanja, prenela je APA.

 

Junker je, međutim, dodao da postoji jedan izuzetak, i da bi mu bilo drago da je Austrija potpisala pakt UN o migacijama, umesto što je poslala negativne signale. On je rekao da ne može razume takvu odluku, ali i dodao da Austrija u tome nije bila usamljena.

 

Šef komisije je takođe podvukao odlučnost EU u pregovorima o Bregzitu u vreme austrijskog predsedavanja, ali je napomenuo da je postojala izvesna "dvoličnost Saveta EU" kada je reč o zaštiti spoljnih granica Unije i jačanju Fronteksa.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament