Donji dom britanskog Parlamenta odbacio je ubedljivom većinom vladin predlog sporazuma o razlazu sa Evropskom unijom. Poslanici iz stranaka koje su za EU, ali i veliki broj poslanika koji podržavaju Bregzit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da tako sprovedu ishod referenduma iz juna 2016. godine o napuštanju Unije. Opozicioni laburisti su odmah posle glasanja postavili pitanje poverenja vladi, o čemu će poslanici glasati 16. januara.

 

Protiv predloženog sporazuma o Bregzitu glasala su 15. januara uveče 432 poslanika, a za su bila 202. Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC) to je najveći poraz neke britanske vlade u parlamentu od 20-ih godina prošlog veka.

 

Iako je odbijanje sporazuma koji je vlada predložila bilo očekivano, ishod glasanja predstavlja iznenađenje utoliko što je čak 118 poslanika iz konzervativne partije Tereze Mej glasalo protiv premijerke, a svega 196 podržalo njen predlog.

 

Mej je poslanicima posle glasanja rekla da će njena vlada u narednim danima raditi na dogovoru svih stranaka o kompromisnom sporazumu o Bregzitu i da se sada treba usredsrediti na ideje o kojima se može pregovarati sa EU, a koje uživaju i podršku celog parlamenta.

 

Vođa opozicionih Laburista Džeremi Korbin zatražio je odmah posle glasanja izjašnjavanje o poverenju vladi i o tome će poslanici raspravljati, a zatim i glasati 16. januara. Ukoliko bi vlada i tu doživela poraz, to bi značilo raspisivanje vanrednih izbora.

 

Korbin je rekao da će glasanje o poverenju vladi dozvoliti parlamentu da "izrekne svoj sud o potpunoj nesposobnosti vlade".

 

Očekuje se, ipak, da će vlada Tereze Mej preživeti to glasanje i da će joj glas dati i konzervativci koji su protiv sporazuma o Bregzitu, i severnoirska Demokratska unionistička partija, čijih je deset poslanika takođe glasalo protiv sporazuma, ali inače podržavaju vladu.

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je 15. januara da odbacivanje sporazuma o Bregzitu u parlamentu povećava rizik od razlaza bez dogovora, prenela je agencija AP.

 

Izražavajući žaljenje zbog ishoda glasanja, Junker je ponovio da je sporazum koji su postigli lideri EU i Tereza Mej "fer kompromis i najbolji mogući sporazum".

 

"Pozivam Veliku Britaniju da što pre razjasni svoje namere. Vreme je skoro isteklo", poručio je  predsednik Evropske komisije neposredno posle glasanja britanskih poslanika.

 

Junker je još u decembru, nakon postizanja sporazum o Bregitu, poručio Terezi Mej da više neće biti pregovora. On je tada rekao da EU ostaje otvorena da ponudi  britanskoj premijerki "razjašnjenja", ali je naglasio da je dogovoreni sporazum o Bregzitu "najbolji mogući i jedini mogući" i da "nema ni najmanje prostora za nove pregovore".

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je preko Tvitera da, "ako dogovor nije moguć, a niko ne želi da sporazum izostane, ko će onda imati hrabrosti da napokon kaže koje je jedino pozitivno rešenje".

 

Glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije rekao je 16. januara da EU ubrzava pripreme za izlazak Velike Britanije iz Unije bez zvaničnog sporazuma.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je 16. januara da još ima vremena za pregovore EU i Velike Britanije o Bregzitu. "Mi ćemo, naravno, učiniti sve da nađemo uredno rešenje ali smo spremni i ako takvog rešenja ne bude", rekla je Merkel novinarima u Berlinu.

 

"Još ima vremena za pregovore, ali EU sada čeka na predloge britanske premijerke", rekla je Merkel.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP