Španski premijer Pedro Sančes zauzeo se za Evropu koja bi bila socijalna, ekološka, rodno ravnopravna i ujedinjena. U govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu španski premijer je ocenio da Evropska unija, da  bi povratila legitimitet, mora da promoviše novi socijalni ugovor, i da učini da globalizacija, uz evropsku podršku, postane izvor mogućnosti, a ne pretnji.

 

"Ako Evropa treba da štiti nas, mi moramo da štitimo Evropu", rekao je Sančes 16. januara u debati o budućnosti Evrope, piše EURACTIV.com.

 

Sančes je ocenio da, u vreme rastućeg evroskepticizma, štititi Evropu znači kretati se ka socijalnoj Evropi koja će garantovati bezbednost svojih građana, pretvaranje Unije u istinskog globalnog aktera, ispunjenje obaveza iz Pariskog ugovora o klimi i zaokruživanje Ekonomske i monetarne unije (EMU).

 

"Da bi ponovo stekla legitimitet, EU mora da promovše novi socijalni ugovor. Mora da učini da globalizacija, uz evropsku zaštitu, postane izvor šansi, a ne pretnji", rekao je španski premijer, lider Španske socijalističke radničke partije.

 

On je pozvao na izradu direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života i o transparentnim uslovima rada kako bi Evroa bila "prisutnija" u borbi protiv nesigurnosti radnog mesta.

 

Španski lider najavio je da namerava da predloži Evropsku rodnu strategiju, pošto su žene, kako je rekao, posebno pogođene neravnopravnošću.

 

U španskoj vladi žene čine većinu i ona je borbu protiv rodnog nasilja i neravnopravnosti proglasila jednim od prioriteta.

 

Sančes se založio i za osnivanje evropskog osiguranja za nezaposlenost, u kontekstu jačanja Ekonomske i monetarne unije. Takav predlog nedavno je podnela španska vlada, ali je on naišao na mlak prijem u Evropskom savetu.

 

Govoreći o reformi zone evra, čiji su prvi koraci dogovoreni na samitu EU u decembru, Sančes je rekao da je 2019. godina u kojoj treba postići napredak.

 

On je podržao zvršetak formiranja Bankarske unije, ali je pozvao i na jaču fiskalnu integraciju, uključujući i uvođenje stabilizacionih instrumenata koji bi ublažili efekte budućih kriza. Podela rizika i dalje je, međutim, jedan od najkontroverznijih aspekata reforme zone evra.

 

Sančes je rekao da je potreban i ambiciozniji višegodišnji budžet EU, koji bi u dovoljnoj meri finansirao tradicionalne sektore, poput kohezije i poljoprivrede, ali i obezbedio sredstva za nove izazove, kao što su migracija, odbrana ili klimatske pomene.

 

"Smanjivanje našeg budžeta značilo bi prihvatanje ideje o Evropi koja je u povlačenju. Naša Unija vredi puno više od 1% BDP", rekao je Sančes.

 

Premijer se saglasio i sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i podržao njegovi ideju da se u Savetu EU ukine pravo veta u oblastima kao što su oporezivanje, spoljna politika i budžetske odluke.

 

"Štititi Evropu danas, više nego ikada, znači snabdeti je fleksibilnim alatkama za donošenje odluka", rekao je Sančes.

 

Španski premijer ustvrdio je i da borba protiv klimatskih promena može biti ekonomski isplativa. "Energetska tranzicija može i mora biti vektor modernizacije evropske privrede", rekao je Sančes, pozivajući zemlje članice da ispune svoje obaveze iz Pariskog sporazuma o klimi.

 

Manfred Veber, vodeći kandidat konzervativne  Evropske narodne partije na predstojećim evropskim izborima, optužio je Sančesovu vladu da nije učinila da dovoljno zaštiti spoljne granice Unije i da je zato odgovorna za porast broja izbeglica kojima je sada Španija glavna kapija za ulazak u EU preko Mediterana.

 

Veber, evroposlanik bavarske desničarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ocenio je da bi Španija trebalo da uzme bugarsko-tursku granicu kao primer kako se suzbijaju ilegalne migracije.

 

Odgovarajući na takve primedbe, španski premijer je rekao da regularne migracije mogu da daju značajan ekonomski doprinos i ponovio potrebu za zajedničkim odgovorom na taj globalni fenomen kroz stvaranje partnerstva sa trećim zemljama.

 

On je podsetio i da članice EU tek treba da završe reformu jedinstvene evropske politike azila kako bi ispunile svoje međunarodne obaveze.

 

"Ugled Evrope se dovodi u pitanje kada u našoj sredini izbijaju stavovi suprotni najosnovnijoj humanosti", rekao je Sančes.

 

Veber se u debati suprotstavio i Sančesovim ocenama o potrebi borbe protiv ekstremne desnice.

 

"Ekstremna desnica je opasnost, ali ekstremisti nemaju boju. Vaša vlada ne bi postojala bez podrške ekstremne levice i separatista", rekao je Veber, aludirajući na poršku koju su Sančesu dale katalonske separatističke partije kada je izglasano nepoverenje vladi njegovog prethodnika Marjana Rahoja.

 

Pitanje Katalonije u debati je potegla i lider Zelenih Ska Keler, koja je pozvala na političko rešavanje konflikta i oslobađanje talonskih političara koji su još u zatvoru i koji se terete za separatizam i pobunu.

 

"Samo dobra volja na obe strane dovešće nas do rešenja koje je važno za Kataloniju, za Španiju i za Evropu", rekla je Keler.

 

Sančes, koji je u redovnom kontaktu sa katalonskim liderima od kako je preuzeo dužnost, naglasio je da rešenja ne može biti sve dok blok koji je za nezavisnost Katalonije pokušava da nametne taj politički projekat većini koja je proiv nezavisnosti.

 

U debati su gotovo svi lideri političkih grupa pohvalili Španiju i Sančesa kao iskrene Evropljane.

 

Lider poslaničke grupe liberala (ALDA) u Evropskom parlamentu, Belgijanac Gi Verhofstat rekao je da je Španija verovatno najevropskija zemlja u Evropi, "pošto ima hrabrosti da govori o federalnoj Evropi". "Nema mnogo vaših kolega koji dolaze ovamo i imaju hrabrost da govore o federalnoj Evropi", rekao je Verhofstat, dodajući da je istorija Španije duboko isprepletena sa integracijom Evrope.

 

Evropska pitanja visoko su među prioritetima španske socijalističke vlade Španije, za razliku od vlada koje su joj prethodile, a koje su se godinama u ključnim evropskim debatama uglavnom držale po strani.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropski parlament