Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič uzeće neplaćeno odsustvo u Briselu kako bi učestvovao na predsedničkim izborima u Slovačkoj u martu, potvrđeno je u Bratislavi. Šanse Šefčoviča, veterana EU diplomatije, da uđe u drugi krug ocenjuju se kao dobre.

 

Prvi krug predsedničkih izbora biće održan 16. marta a drugi, ako bude potrebe, krajem tog meseca.

 

Potpredsednik EK zadužen za energetsku politiku Šefčović ide u predsedničku trku uz političku i finansijsku podršku vladajuće socijaldemokratske partije Smer-SD koja pripada grupi socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

 

Funkcija šefa države u Slovačkoj je nestranačka i Šefčovič tvrdi da će biti u stanju da je obavlja, s obzirom na iskustvo diplomate i to što je dva puta bio evropski komesar.

 

"Danas se ne postavlja pitanje da li nam je potreban koalicioni ili opozicioni predsednik. Nije nam potreban politički konflikt bez kraja", rekao je Šefčovič 18. januara najavljujujući kandidaturu. Kako je dodao, "Slovačkoj je potreban predsednik koji će doprinosti nacionalnom jedinstvu".

 

U Evropskoj komisiji će Šefčovič uzeti neplaćeno od februara a njegove poslove će preuzeti španski kolega, evropski komesar za klimu i energetiku Migel Arijas Kanjete.

 

Portparol Komisije Margaritis Shinas potvrdio je da je predsednik EK Žan-Klod Junker prihvatio Šefčovičev zahtev dodajući da je EK "zadovoljna što se član Junkerovog tima kandiduje za najvišu funkciju u njegovoj zemlji".

 

Shinas je rekao i da slovački diplomata tokom odsustva neće uživati nikakva sredstva EK ali da se očekuje da poštuje "principe poverljivosti i kolegijalnosti".

 

Slovaci će birati naslednika Andreja Kiske a Šefčovičeve šanse da uđe u drugi krug ocenjuju se kao dobre, mada su izgledi da pobedi u prvom krugu mnogo manji.

 

Njegovu kandidaturu mogla bi da iskomplikuje situacija sa bivšim premijerom Robertom Ficom (Smer-SD) koji se posle decenije na vlasti povukao 2018. nakon tenzija i protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka.

 

Naime, Fico želi da bude sudija Ustavnog suda a na tu funkciju treba da ga imenuje predsednik. Javno mnjenje smatra da će Šefčovič potvrditi imenovanje i to na neki način baca senku na njegove ambicije u predsedničkoj trci.

 

Šefčoviča je inače 2018. porazio kolega iz Komisije Frans Timermans u trci za "špicenkandidata" grupe socijalista i demokrata na predstojećim izborima za Evropski parlament.

 

Izvor: EURACTIV.com/EURACTIV.sk

Foto: EK