Evropska komisija posle povlačenja Velike Britanije iz Evropske unije planira da poništi sve internet adrese sa domenom .eu koje pripadaju britanskim registrantima, saznaje EURACTIV. To povlačenje adresa čiji su vlasnici bitanske kompanije ili pojedinci uslediće bez obzira na to da li će Britanija napustiti Uniju sa, ili bez dogovora, i moglo bi da primora hiljade internet stranica da počnu od nule.

 


Pored poništavanja postojećih, fizička i pravna lica sa sedištem u Velikoj Britaniji više neće imati pravo da svoje  adrese na internetu registruju sa domenom .eu.

 

Implikacije povlačenja biće dalekosežne. Sve adrese na koje se to bude odnosilo, nestaće sa veba u roku od 48 sati od poništavanja adrese.

 

Takođe, mogli bi da budu poremećeno i slanje mejlova, pošto DNS sistem, koji pretvara slovno ime računara (hostname) u numeričku IP adresu, ujedno usmerava i poruke. Problema bi moglo da bude i sa bezbednosnim sertifikama koji omogućavaju bezbednu onlajne komunikaciju, a takođe su vezani za internet domen.

 

EURACTIV je u razgovoru sa jednim stručnjakom saznao da bi moglo da bude poništeno oko 250.000 adresa sa domenom .eu koje su povezane sa britanskim vlasnicima.

 

Ipak, u slučaju da EU i Velika Britanija postignu formalni sporazum o Bregzitu, povlačenje domena bi usledilo od 1. januara 2021. godine.

 

"Promene će imati ogromne posledice. To će se odraziti na ekonomske aktivnosti britanskih eu. kompanija, pošto su one, vezano za pretraživače, uložile mnogo vremena da bi podigle svoj rang sa sadašnjim imenom", rekao je sagovornik EURACTIVA, dodajući da će one "morati da počnu potpuno od nule".

 

Evropska komisija je još u martu 2018. godine obavestila zainteresovane strane da postoji mogućnost poništavanja .eu domena za britanske registrante.

 

"Iako ostaje predmet nkakvog prelaznog dogovora koji bi mogao da bude sadržan u eventualnom sporazumu o povlačenje (Velike Britanije), regulatorni okvir EU za .eu Najviši internet domen (TLD) od datuma izlaska više neće važiti za Ujedinjeno kraljevstvo", navela je tada komisija.

 

Posle tog saopštenja Evropske komisije, broj .eu doemena registrovanih u Velikoj Britaniji naglo je opao za oko 100.000.

 

Korisnici još tapkaju u mraku o potencijalnim kompleksnim posledicama mogućeg poništavanja preostalih 250.000 domena, ali je njhova najveća nada da će Evropska komisja predložiti nekakav tranzicioni sporazum koji bi dozvolio kompanijama i pojedincima da što bolje i bezbolnije obave prelazak sa domena .eu.

 

U Uniji su u toku pregovori o eventualni prelaznim modalitetima, koji bi trebalo da budu finalizovani ove nedelje.

 

U Generalnom direktoratu komisije zaduženom za opoziv domena nisu želeli da komentarišu situaciju.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropski parlament