Grčka vlada podnela je 21. januara parlamentu na ratifikaciju Sporazuma iz Prespe kojim se rešava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije. Sporazum je podnet na ratifikaciju dan nakon što su u Atini održane masovne demonstracije protiv dogovorenog rešenja po kojem Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka prestaje da je blokira na putu ka članstvu u EU i NATO. Rasprava u parlamentu trajaće do četvrka, 24. januara u ponoć, nakon čega će uslediti glasanje.

 

Grčki mediji navode da je uprkos protivljenjima u javnosti, premijer Aleksis Cipras, čini se, obezbedio potrebnu većinu za usvajanje Sporazuma, zahvaljujući malim strankama levog centra.

 

Prema navodima sajta Makropolis, levičarska stranka To Potami (Reka) odlučila je da odluku da li će podržati Sporazum iz Prespe, koji su letos dogovorili premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, prepusti svojim poslanicima bez pretnje kažnjavanjem jer bi to dovelo u opasnost i sam opstanak stranke.

 

Očekuje se da će Sporazum iz Prespe dobiti podršku troje poslanika To Potamija što bi Ciprasu obezbedilo većinu od ukupno 152 glasa - 145 poslanika njegove Sirize, dva biša poslanika nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), jedan nezavisni i jedan bivši poslanik To Potami.

 

Dogovoru se navodno vraća i lider male levičarske stranke Dimar Tanasis Teokaropulos zbog čega će njegova stranka biti izabačena iz saveza levice Kinal u kojem je prošle godine prevladalo protivljenje sporazumu Atine i Skoplja, a 20. januara je i bivši premijer Jorgos Papandreu, lider Panhelenske  socijalističke partije (PASOK) nagovestio moguću podršku sporazumu.

 

Rasprava u parlamentu trajaće sve do petka, 25. januara kako bi što veći broj poslanika mogao da iznese svoj stav, a biće objavljen i tekst sporazuma u celini.

 

Tokom demonstracija nekoliko desetina hiljada ljudi u Atini protiv Sporazuma iz Prespe, 20. januara je u sukobima ispred parlamenta povređeno najmanje 25 grčkih policajaca. Medju demonstrantima bilo je nekoliko pravoslavnih verskih grupa. Zvanično grčke opozicione partije koje su protiv sporazuma ne učestvuju u demonstracijama ali su objavile da svako može da učestvuje u ličnom svojstvu.

 

Građani Grčke koji protestuju u Atini protive se sporazumu jer veruju da svako pominjanje naziva Makedonija u imenu susedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa i izražava teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

 

Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Republika Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.

 

Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje 11. januara ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

 

Samo dva dana kasnije iz Vlade Grčke izašao je lider manjeg koalicionog partnera, desničarske stranke Nezavisnih Grka Panos Kamenos, čija se stranka protivi Sporazumu iz Prespe.

 

Cipras je posla odlaska ministra obrane Kamenosa odmah zatražio glasanje o poverenju vladi i ono mu je izglasano 16. januara, tankom većinom od 151 glasa za i 148 protiv.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP