Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je da bi na predstojećim evropskim izborima progresivne i proevropske snage trebalo da se ujedine. Cipras je rekao da socijalističke, zelene i levičarske stranke mogu da uče od vlada južnoevropskih članica EU i da bi uoči izbora trebalo da se ujedine protiv nadiruće ekstremne desnice i anti-evropskog populizma.

 

"Takav široki progresivni savez imao bi jasan stav protiv neoliberalizma i one politike koja hrani krajnju desnicu i entievropski populizam. Ali imaće i jasan stav u prilog Evrope, Evrope demokratije, Evrope društvene kohezije i prava", rekao je grčki levičarski premijer 28. januara u Atini.

 

Cipras je pohvalio vlade Portugala i Španije, u kojima su uspešno formirana savezništva levičarskih i socijalističkih partija.

 

"Gledajući Evropu kao celinu, imam utisak da je evropski jug, ne sve zemlje, već Španija, Portugal i Grčka, važna oaza u političkoj pustinji. Evropa se, nažalost, kreće u pogrešnom pravcu", rekao je Cipras.

 

Cipras, koji je lider levičarske partije Siriza, pozvao je progresivne snage da prevaziđu ideološke razlike kako bi formirale većinu u budućem sazivu Evropskog parlamenta.

 

Sa svojim partijskim kolegom, Sirizinim evropskim poslanikom Dimitrisom Papadimulisom, Cipras je pokušao da izgradi mostove među rascepkanim evropskim levičarskim strankama i da stvori široko savezništvo za majske izbore.

 

Cipras, koji je na izborima za Evropski parlament 2014. godine bio glavni kandidat političke grupe Ujedinjena evropska levica-Nordijska zelena levica (GUE-NGL), u tim naporima deluje kao koordinator, dok se Papadimulis usredsredio na delovanje u Evropskom parlamentu.

 

Potpredsednik EP Papadimulis ocenio je ranije da levica nema nikakve koristi od neuspeha neoliberalnih partija, pošto glasovi raočaranih birača za sada uglavnom idu ekstremnoj desnici.

 

Cipras je u svom govoru upozorio na porast "nove desnice", koju oličavaju mađarski premijer Viktor Orban, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i italijanski premijer Mateo Salvini.

 

"Postoji veliki rizik da će snage anti-evropskog desničarskog populizma imati značajne uspehe u godinama koje dolaze, i one će preuzeti vođstvo na predstećim izborima", poručio je Cipras.

 

"Nova desnica ostavlja trag na Evropskoj narodnoj partiji (EPP), bilo kroz partije koje imaju lidere poput onih koje sam opisao, ili kroz partije koje svoju retoriku baziraju na strahu od gubljenja glasova zato što u njihovim zemljama jačaju marginalne i desničarske političke partije", pojasnio je Cipras.

 

"EPP će imati gubitke na sledećim izborima i to je velika prilika za progresivne", rekao je Cipras.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP