Evropska komisija poslaće 4. februara tim inspektora u Poljsku nakon što je na TV emitovan prilog u kome se vidi klanje bolesnih goveda u jednoj poljskoj klanici a za proizvodnju hrane. Poljska je izvezla gotovo tri tone govedine od ilegalno zaklane stoke u deset članica EU, priznao je šef poljske veterinarske službe.

 

Prvi čovek veterinarske službe Pavel Njemčuk (Pawel Niemczuk) rekao je novinarima da je 2.700 kilograma sumnjive govedine prodato partnerima iz EU povučeno nakon što su nadležni ušli u trag kupcima u Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji i Švedskoj.

 

"Napravljena je lista distribucije i roba je opozvana", rekao je Njemčuk 31. januara dodajući da su neke zemlje već uništile meso.

 

Još sedam tona govedine od ilegalnog klanja stoke prodato je u dvadesetak prodavnica u Poljskoj, kazao je Njemčuk.

 

Istraga je pokrenuta nakon što je poljska TVN24 prikazala kako su u klanici u Kalinovu, selu na oko 100 kilometara severoistočno od Varšave, bolesne krave zlostavljane i zatim zaklane.

 

Klanica je zatvorena ali je evropski komesar za zdravlje i bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis najavio da će je tim inspektora iz Brisela posetiti 4. februara.

 

Poljski ministar poljoprivrede Jan Kšištof Ardanovski nazvao je slučaj izolovanim incidentom i dodao da je naredio inspekcije u klanicama širom zemlje.

 

Video nadzor

 

Šef poljske veterinarske službe najavio je da će poljske vlasti postaviti kamere u klanicama i zaposliti više inspektora kako bi se sprečio izvoz kontaminirane govedine u druge zemlje EU.

 

"Video nadzor će funkcionisati 24 časa ali će morati da ga prati neko sa znanjem iz oblasti medicine i veterine kako bi mogao da prepozna da li se postupa po pravilma", rekao je Njemčuk.

 

Kako je saopšteno iz Nacionalne veterinarske komore, Poljska će u naredne tri godine potrošiti 120 miliona zolta (23,1 mion evra) kako bi sprovela te planove.

 

"Naši susedi su tražili da ih informišemo o detaljima mera koje preduzimamo. Uspeo sam da uverim većinu zemalja da je reč o izolovanom slučaju... Kontaminirano meso se dobrovoljno povlači", istakao je Njemčuk.

 

Pogoni za preradu mesa dobili su oko 9.500 kilograma sumnjivog mesa od dve kompanije, rekao je Njemčuk na konferenciji za štampu. Od toga je 2.700 kilograma otišlo u zemlje EU.

 

Francuske vlasti saopštile su 1. februara da je u tu zemlju uvezeno 795 kilograma sumnjive poljske govedine i da je 150 kilograma već povučeno. Očekuje se da i preostala količina bude ubrzo povučena jer, kako su naveli u ministarstvu poljoprivrede, u Francuskoj sledljivost proizvoda dobro funkcioniše.

 

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje od čega se 85% izveze.

 

Izvor: EURACTIV.com/AFP/Reuters

Foto: Beta