Prvi poljski otvoreno gej političar predstavio je novu političku stranku Proleće (Wiosna) kao protivtežu vladajućoj partiji desnog centra optuživanoj od strane kritičara i EU zbog reformi koje predstavljaju opasnost po vladavinu prava. Novu, pro-EU partiju levog centra vodiće Robert Bjedron, popularni bivši gradonačelnik Slupska. Proleće namerava da ove godine učestvuje i na evropskim i na izborima u Poljskoj.

 

Bjedron (Biedron) je u obraćanju pristalicama na osnivačkoj konvenciji 3. februara u Varšavi obećao da će razdvojiti crkvu od države u zemlji u kojoj katolička crkva i dalje ima značajan uticaj.

 

Istovremeno je obećao iste plate za žene i muškarce, dostupniji abortus, priznavanje gej partnerstva, kao i niz velikodušnih mera socijalne potrošnje, uključujući nove univerzalne starosne penzije.

 

Bjedon (42) se obavezao i da će "zatvoriti sve rudnike uglja" do 2035. da bi se stalo na put smogu u zemlji zavisnoj od uglja. Zagađenje je, kažu stručnjaci, uzrok 50.000 prevremenih smrti godišnje u Poljskoj koja ima  38 miliona stanovnika.

 

Poruke harizmatičnog Bjedona, čiji neobavezni stil porede sa onim kanadskog premijera Džastina Tridoa, izgleda su stigle do glasača.

 

Naime, novo istraživanje javnog mnjenja nezavisne agencije IBRiS pokazalo je da je nova partija već postala treća po snazi pošto je zadobila podršku 6,4% birača.

 

To je međutim još prilično daleko od podrške koju uživaju vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) i opozicioni liberali iz Građanske platforme (PO). Istraživanje IBRiS ukazuje na pobedu PiS na evropskim izborima sa 36,2% a sledi PO sa 29,6% glasova birača.

 

Pozitivna energija

 

Bjedron je u obraćanju pristalicama obećao i da će se fokusirati na ujedninjenje duboko polarizovane zemlje koja se i dalje oporavlja od ubistva popularnog gradonačelnika Gdanjska u januaru.

 

Ubistvo Pavela Adamoviča otvorilo je pitanja govora mržnje u politici i uloge političara u podsticanju dubokih podela u društvu.

 

"Pozitivna energija nam je potrebna više nego ikad... moramo očuvati nasleđe Pavela Adamoviča", rekao je Bjedron za ubijenog gradonačelnika koji je, uz ostale vrednosti, podržavao prava žena i LGBT osoba.

 

"Naša najveća vrednost je zajednica. Ne želimo da Poljaci više ratuju jedni protiv drugih. Želimo uzajamno poštovanje i dijalog", istakao je Bjedron.

 

"Dve politička partije nastoje da nas podele u dva neprijateljska kampa... da biramo između PiS i PO, ali mi ne želimo rat, želimo da zajedno izgradimo Poljsku iz naših snova", dodao je Bjedron koga su pristalice sa razvijenim zastavama Poljske i EU pozdravile kao rok zvezdu.

 

Vlada PiS dovela je Poljsku u koliziju sa EU nizom kontroverznih pravosudnih reformi koje, upozorava Brisel, predstavljaju pretnju po nezavisnost sudstva, vladavinu prava i na kraju demokratiju.

 

Bjedronovo Proleće učestvovaće na izborima za Evropski parlament u maju a zatim će početi kampanju za opšte izbore u Poljskoj u novembru.

 

Izvor: EURACTIV.com/AFP

Foto: Beta/AP