Lideri Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke održaće prvi samit Višegradske grupe van Evrope u Jerusalimu, što se tumači kao "šamar" Evropskoj uniji koja pokušava da se drži zajedničke pozicije da ne prizna taj grad za prestonicu Izraela. Izraelski dnevnik Harec napisao je da je samit Višegradske četvorke 18-19. februara jedan od "Netanjahuovih pokušaja da uzdrma konsenzus u EU o pitanjima Palestinaca i Irana".

 

Češki premijer Andrej Babiš će ići na sastanak, potvrdila je 7. februara za AFP njegova portparolka Vanesa Sandova.

 

Portparolka Stalnog predstavništva Slovačke pri EU Janka Niagova takođe je potvrdila da će se samit V4 održati u Jerusalimu.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je lidere V4 da sledeći samit održe u Izraelu. Poziv je uputio u vreme kada je bio njihov gost tokom mađarskog predsedavanja Grupi, u julu 2017. Od tada su se lideri Grupe promenili, osim mađarskog premijera Viktora Orbana.

 

Višegradska grupa, koja sve češće stavara probleme u EU, do sada nije imala samite van Evrope i do sada su joj spoljnopolitički prioriteti bili u Istočnom susedstvu EU.

 

Na sastanku u julu 2017. u Budimpešti, zahvaljujući mikrofonu koji je ostao uključen, Netanjahu je "uhvaćen" kada je rekao da je stav EU prema Izraelu "šašav" i dodao da "Evropa mora da odluči da li želi da živi i napreduje ili da nestane".

 

Netanjahu se dobro slaže sa Orbanom, uprkos jačanju antisemitizma u Mađarskoj. I jedan i drugi se gnušaju finansijera i filantropa rođenog u Mađarskoj Džordža Sorosa koga vide kao promotera levo orijentisanog liberalnog globalnog poretka.

 

Odnosi Višegradske grupe sa Izraelom generalno su dobri i odražavaju povoljne veze sa pro-izraelskom administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Zvaničnici EU odbacuju Netanjahuov predlog da Evropa sledi SAD i prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i kažu da neće biti promene stava.

 

SAD su u maju 2018. preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

 

Češki predsednik Miloš Zeman zalagao se da i njegova zemlja preseli ambasadu u Jerusalim ali za to nije dobio pristanak vlade.

 

Netanjahu je u sklopu nastojanja da podeli EU tražio saveznike i u drugim članicama, uključujući Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

 

Istovremeno politički protivnici zbog samita V4 kritikuju izraelskog premijera, koji želi da bude ponovo izabran na izborima u aprilu.

 

Posebno ga kritikuju što je na skup pozvao premijera Poljske, zemlje koja je usvojila tzv. zakon o Holokaustu kojim je proglašeno nelegalnim optuživanje poljske nacije ili države za saučešništvo u zločinima nacističke Nemačke. Posle protesta, od Izraela do SAD, Poljska je izmenila zakon i uklonila iz njega mogućnost novčane ili zatvorske kazne.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP