Poljska je zbog predstojeće međunarodne konferencije o Bliskom istoku u Varšavi do 16. februara obnovila  granične kontrole na svojim granicama unutar šengenskog prostora. Premijer Mateuš Moravjecki je na teritoriji glavnog grada uveo najniži stepen uzbune pred terorističkim napadima, a od 11. februara na snazi je i zabrana nošenja vatrenog oružja za civile. Na konferenciji će biti visoki zapadni i bliskoistočni zvaničnici, uključujući potpredsednika SAD i izraelskog premijera. Palestinski ministar spoljnih poslova pozvao je arapske zemlje da bojkotuju skup ili na njega pošalju zvaničnike nižeg ranga.

 

Do 16. februara prelazak granice moguć je samo na graničnim prelazima uz pasoš a nasumične kontrole odnose se samo na ulazak u Poljsku, saopštila je 10. februara poljska Granična straža.

 

U Varšavi će se u Kraljevskom zamku 13. i 14. februara na inicijativu SAD okupiti zapadni i bliskoistočni zvaničnici, među njima i potpredsednik SAD Majk Pens i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

 

Kako je saopštio Centar za bezbednost pri poljskoj vladi, vlada takođe traži od Varšavljana da obrate posebnu pažnju na atipične situacije, ostavljene pakete i vozila, posebno kamione i kamionete parkirane blizu mesta gde se okuplja puno ljudi i da to prijave policiji.

 

Slične mere bezbednosti, uz obnovu kontrole granica unutar šengenskog prostora, Poljska je preduzimala i prilikom drugih velikih međunarodnih okupljanja, Klimatskog samita u Katovicama u decembru 2018. ili tokom Svetskih dana katoličke omladine 2016, kada je Poljsku posetio papa Franja.

 

SAD i Poljska organizuju 13. i 14. februara u Varšavi konferenciju o Bliskom istoku posvećenu bezbednosti u tom regionu ali jedna od glavnih tema će biti Iran, a očekuje se oštar antiiranski govor izraelskog premijera.

 

Konferenciju je kao nepotrebnu označio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i najavio da na njoj neće biti Rusije, članice EU predstavljaće niži rang zvaničnika od ministara spoljnih poslova a u Varšavu neće doći ni visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini.

 

Na konferenciju su odbili da dođu predstavnici Palestinske samouprave a Iran je Poljsku zbog organizacije konferencije označio za izdajicu.

 

EU koja je kao SAD, Rusija i Kina takođe potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom, insistira na tome da je sporazum i dalje obavezujući, bez obzira što je od njega odstupio američki predsednik Donald Tramp i Brisel odbija sankcije koje su SAD uvele protiv Irana nakon raskida sporazuma.

 

"Sa jedne strane naša vlada u Briselu dogovara zajednički stav EU prema Iranu a onda stavlja do znanja da se ne slaže sa onim za šta je sama glasala. To ostavlja utisak da Poljska nije lojalna prema EU. Mi ne moramo da biramo. Mi možemo da budemo dobar saveznika SAD i Izraela a istovremeno kao većina članica EU možemo da budemo lojalna i uticajna članica EU", kritikovao je za poljsku privatnu televiziju TVN24 poljsku vladu što je pristala na predlog SAD da se održi takva krnja konferencija protiv Irana bivši šef poljske diplomatije u liberalnim vladama Poljske Radoslav Šikorski.

 

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič odbacio je da je konferencija u Varšavi uperena protiv bilo koje države, iako njen dobar deo treba da bude posvećen politici Irana u regionu.

 

Palestinci pozivaju Arape da bojkotuju skup u Poljskoj

 

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki poziva arapske zemlje da bojkotuju ili da snize nivo predstavnika na predstojećem skupu o Bliskom istoku u Poljskoj koji sponzorišu SAD, javila je 11. februara agencija AP.

 

On je rekao da bi arapske zemlje bar trebalo da pošalju delegacije nižeg profila, ispod ministarskog, na tu konferenciju.

 

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati šalju ministre spoljnih poslova.

 

Malki je rekao za radio Glas Palestine, povodom posete palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Saudijskoj Arabiji, da Palestinci "gledaju na konferenciju u Varšavi kao zaveru protiv palestinske stvari".

 

Većina arapskih zemalja uzdržava se od uspostavljanja odnosa s Izraelom ako nema značajnog napretka ka miru sa Palestincima. Međutim, mnoge zemlje Zaliva dele zabrinutost Izraela za rastući uticaj Irana u regionu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP