Zainteresovane strane u sektoru farmacije u EU zvanično su pokrenule Evropski sistem za verifikaciju lekova (EMVS) koji će omogućiti da se upotrebom novih tehnologija unapredi bezbednost u lancu isporuke lekova i efikasnije bori protiv lažnih proizvoda. Sistem je deo Direktive o falsifikovanim lekovima (FMD) i njime će upravljati konzorcijum sastavljen od predstavnika farmaceutske industrije - i proizvođača inovativnih i proizvođača generičkih lekova, velikoprodaje, apotekara, bolnica i bolničkih apoteka.

 

Prema Evropskoj agenciji za lekove (EMA), falsifikovani lekovi su lažni lekovi napravljeni da oponašaju prave. Istraživanja pokazuju da je njihov udeo u legalnom lancu snabdevanja u Evropi 0,005%.

 

Evropska komisija saopštila je da lažni lekovi predstavljaju ozbiljnu opasnost za pacijente jer mogu da sadrže sastojke lošeg kvaliteta ili u pogrešnoj dozi.

 

"Za pacijente falsifikovani lekovi mogu da budu fatalni", rekao je generalni menadžer Evropske organizacije za verifikaciju lekova (EMVO) Andreas Valter na predstavljanju novog sistema početkom februara.

 

Novi sistem u potpunosti zavisi od novih tehnologija i zahvaljujući njemu lekovi će biti praćeni kroz lanac isporuke sve dok ne stignu do pacijenata.

 

Proizvođači će obeležavati pakovanja lekova na recept jedinstvenim identifikatorom koji će zatim biti unet i u evropsko središte - EMVS.

 

"Velikoprodavci i druge zainteresovane strane u lancu snabdevanja skeniraće podatke sa kutije leka koja je išla kroz lanac snabdevanja kako bi verifikovali autentičnost", rekao je Valter.

 

"Verfikacija jedinstvenog identifikatora i autentičnosti odvijaće se u Nacionalnom sistemu verifikacije lekova (NMVS). Evropsko središte povezuje nacionalne sisteme kako bi bili interoperabilni", dodao je on.

 

Hju Pulen (Hugh Pullen), predsednik EMVO, belgijske neprofitne organizacije, kazao je da lekovi bez identifikatora koji su već na tržištu neće biti izbačeni iz lanca isporuke.

 

Kada je reč o prodaji lekova preko interneta, novi sistem tu ne može mnogo da ponudi. "Svrha sistema je da dodatno osigura legitimni lanac isporuke. To uključuje legitimne onlajn apoteke", rekao je Pulen.

 

Na pitanje da li će pacijenti moći da odnesu lek koji su kupili preko interneta u apoteku na verifikaciju autentičnosti, Pulen je rekao da to neće biti moguće.

 

"Sa pravne tačke gledišta, veoma je teško da apotekar verifikuje proizvod koji nije sertifikovan u sistemu", pojasnio je Pulen.

 

Troškovi

 

Na pitanje da li će se troškovi novog sistema preliti na pacijente, Pulen je odgovorio da će troškove apsorbovati lanac isporuke i zainteresovane strane.

 

Međutim, generički sektor je rezervisaniji jer se već suočava sa visokim dodatnim regulatornim troškovima, ne samo zbog FMD, nego i zbog Bregzita.

 

Govoreći za EURACTIV na marginama skupa, Adrijan van den Hoven, direktor organizacije Lekovi za Evropu koja predstavlja industriju generičkih lekova, istakao je da njima direktiva FMD predstavlja verovatno najveći trošak ali da ne treba zanemariti ni Bregzit.

 

Van den Hoven je rekao i da će profitabilnost biti izazov za jevtine lekove, poput onih protiv infekcija, a koji su "kičma" javnih zdravstvenih sistema.

 

On je rekao i da industrija, s obzirom na visoke troškove, pregovara sa brojnim zemljama o novom modelu cena lekova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta