Zvaničnici nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) održali su radni sastanak čiji je cilj bio da se u razgovoru sa stručnjacima osmisli buduća politika stranke u oblasti migracija. Sastanak je organizovala nova liderka CDU, Anegret Kramp-Karenbauer, za koju reforma migracione politike predstavlja šansu da se u toj oblasti distancira od prethodne predsednice stranke, kancelarke Angele Merkel. Cilj je, između ostalog, da se definiše efikasnija politika azila u Nemačkoj.

 

 

Cilj dvodnevnog sastanka je bio i da se razmotri kako sprečiti politički haos kakav je u Nemačkoj zabeležen na vrhuncu izbegličke krize, 2015. godine. "Šta smo od tada zaista naučili i promenili", sažela je temu sastanka Anegret Kramp-Karenbauer.

 

Mateus Midelberg, portparol CDU i njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za pitanja unutrašnje politike, rekao je da je smisao okupljanja 10. i 11. februara bio da se "tri godine od početka izbegličke krize napravi inventar, kako bi sistem azila postao efikasniji". On je pojasnio i da to znači i bržu deportaciju migranata koji moraju da napuste Nemačku.

 

U pokušaju da unapredi sistem azila i spreči paušalnu deportaciju dobro integrisanih migranata, nemačka vlada usvojila je u decembru 2018. zakon o imigraciji stručnih radnika, koji daje "grejs period" od dve i po godine u kojem se toleriše boravak odbijenih azilanata ako su najmanje 18 meseci zaposleni i govore nemački.

 

Rukovodstvo stranke pozvalo je na sastanak stručnjake za pitanja migracije koji su drugog dana sastanka predvodili niz radnih grupa. Tako je, na primer, predsedavajući poslanika CDU i CSU u Evopskom parlamentu Danijel Kaspari vodio radnu grupu o evropskom sistemu azila i zaštiti spoljnih granica EU.

 

Na panel diskusiji, dan ranije, predsedavajući istraživačkog instituta Evropska inicijativa za stabilnost (ESI)  Gerald Knaus izjavio je da Nemačka ne može sama da se izbori sa izazovom migracije, već da sa drugim zemljama EU, poput Španije, Francuske i Holandije mora da stvori koaliciju "voljnih".

 

Knaus je predložio osnivanje velikog evropskog centra za migrante na Mediteranu. Bio bi to centar za prijem, rešavanje pitanja azila i eventualnu repatrijaciju migranata. Stručnjaci su se saglasili da postojeće procedure odlučivanja o azilu moraju biti ubrzane kako bi politika integracije bila uspešna.

 

Nemački mediji objavili su 11. februara saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je na pitanje poslanika  Zelenih odgovorilo da postupak odlučivanja o dodeli azila u Nemačkoj trenutno u proseku traje šest meseci, što je već znatno brže nego ranije.

 

CDU namerava da uz pomoć predloga sa sastanka definiše i ključne stavove u svom programu za evropske izbore i da ih, ako joj se ukaže prilika, ugradi u  migracionu politiku EU.

 

Pojedini politički analitičari su radni sastanak CDU protumačili i kao priliku za Anegret Kramp-Karenbauer da se u oblasti migracione politike odredi prema politici Angele Merkel, koja nije prisustvovala sastanku, i tako ponovo osvoji veću naklonost birača.

 

Iako je prema istraživanjima javnog mnjenja 2018. godine većina Nemaca smatrala da njihova zemlja može da se izbori sa masovnim prilivom migranata, sada sve ukazuje da je u porastu broj nezadovoljnih izbegličkom politikom kancelarke Merkel.

 

Kramp-Karenbauer važi za štićenicu kancelarke i dugo je nazivana "mini Merkelova". Ipak, između dve političarke postoje razlike u odnosu prema pitanju migracija, pri čemu je Kramp-Karenbauer znatno konzervativnija i čak je pristalica deportacije izbeglica iz ratnih područja, ukoliko su izvršili neko krivično delo.

 

Kramp-Karenbauer izabrana je za predsednicu CDU na partijskom Kongresu 7. decembra 2018, pošto je Angela Merkel, posle teških poraza konzervativaca na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hesenu, odlučila da više neće predvoditi stranku.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Beta/AP