Posle odluke Evropske komisije da zabrani spajanje dva evropska giganta iz oblasti železničkog prevoza, francuskog Alstoma i nemačkog Simensa, Francuska i Nemačka rade na preispitivanju pravila o konkurenciji Evropske unije. Cilj te dve zemlje i dalje je da se omogući stvaranje evropskih privrednih giganata, koji bi bili u stanju da se na svetskom tržištu takmiče sa američkim i kineskim koncernima.Evropska komisija na čijem je čelu Žan-Klod Junker nije posebno oduševljena idejom reforme pravila Evropske unije o fuzionisanju kompanija, pa je cilj Berlina i Pariza da se ta ideja sprovede u mandatu sledeće komisije, posle majskih izbora za Evropski parlament, izjavio je jedan francuski diplomata. Očekuje se da će nova komisija dužnost preuzeti u novembru 2019. godine.

 

Ministri finansija dve zemlje, Bruno Le Mer i Olaf Šolc su uoči sastanka ministara ekonomije i finansija zemalja članica EU, 12. februara, ponovo stali u odbranu zamisli formiranja "evropskih šampiona", kako bi se obezbedila konkurentnost evropske industrije.

 

Prema rečima Le Mera, Evropa mora da izgradi "istinske šampione" koji bi u narednim decenijama mogli da se uhvate u koštac sa pritiskom Kine. Šolc je preporučio reviziju pravila EU, kako bi evropska preduzeća mogla da iskoriste prednosti veličine evropskog tržišta.

 

Evropski komesar za konkurentnost, Finac Jirki Katajnen izjavio je da deli brigu Berlina i Pariza u svetlu "veoma izraženog uticaja" brzog tehnološkog razvoja na evropsku tržišnu konkurenciju i na privredu EU. Katajnen je, međutim, rekao da ne veruje da su "uzrok tog problema" evropska pravila o konkurenciji i zatražio podrobniju analizu.

 

"Ako budemo postupili pogrešno, to može da dovede do situacije u kojoj bi bila ograničena konkurencija na evropskom tržištu", i u kojoj bi došlo do porasta cene i pada kvalitete proizoda, rekao je Katajnen.

 

Le Mer će sledeće sedmice otputovati u Berlin kako bi sa nemačkim ministrom privrede Peterom Altmajerom razgovarao o idejama koje bi u praksi mogle da ograniče ekskluzivne nadležnosti Evropske komisije u oblasti politike konkurencije.

 

Prema jednom od predloga, šefovi država ili vlada dobili bi pravo da odluke komisije o fuzionisanju ospore ili preinače.

 

Francuska i Nemačka, pored toga, žele da se pozabave i takozvanim korektivnim merama, koje neko preduzeće mora da sprovede kako bi mu bila odobreno preuzimanje ili spajanje. Tako, na primer, prema važećem pravu EU od neke kompanije i posle zelenog svetla za fuzionisanje ili akviziciju može biti zatraženo da proda neke svoje delove.

 

Prema trećem predlogu, evropskim regulatornim telima bi bila nametnuta obaveza da sistematičnije prouče svetsko tržište, kako bi se utvrdilo da li bi neko fuzionisanje zaista predstavljalo opasnost za konkurenciju u EU.

 

Francuski vladini zvaničnici pojasnili su da su ti predlozi deo opširnijeg industrijskog paketa, koji Francuska i Nemačka planiraju da rarade do kraja marta.

 

Paket bi trebalo a sadrži i zahtev za masovna ulaganja u inovacije i vrhunsku tehnologiju, uključujući i veštačku inteligenciju, kao i jačanje zaštitnih mehanizama u oblasti trgovine, poput instrumenata za proveru  stranih investicija u strateškim sektorima.

 

Paket je obelodanjen posle zabrane fuzionisanja francuskog Alstoma i nemačkog Simensa. Alstom je poznat po proizvodnji francuskih brzih vozova TGV, a Simens po nemačkim brzim vozovima ICE. Kompanije proizvode i sisteme za signalizaciju na železnici.

 

Francuska i Nemačka su se nadale da bi novostvorena kompanija predstavljala globalnog konkurenta koji može da se suprotstavi Kini, ali je Eropska komisija ocenila da bi spajanje te dve firme stvorilo monopol na evropskom tržištu, blokiralo fer konkurenciju u EU i dovelo do poskupljenja prevoza i pada kvaliteta signalizacije.

 

Evropska komisija od 1989. ima pravo veta na spajanja firmi, ali nije ga često koristila. Ona je u tri decenije odobrila više od 6.000 spajanja, a zabranila manje od 30.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Beta/AP