Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli ocenio je da izgradnja planiranog železničkog tunela ispod Alpa između Italije i Francuske predstavlja "bacanje para" i tako ponovo podigao tenzije na relaciji Rim-Pariz. U izveštaju na koji se ministar poziva upozorava se da bi "alpska veza" mogla da košta više od 20 milijardi evra. Radovi na 58 kilometara dugom tunelu već su počeli.

 

Cilj projekta je da se unapredi trgovina između dve zemlje, poveća turistički promet između Liona i Torina i izmesti prevoz tereta sa puteva na železnicu kako bi se smanjile gužve.

 

Ako ikada bude završena, železnička veza biće duga gotovo 300 kilometara a tunel će biti jedan od najdužih u svetu.

 

Vladajuće italijanske partije su, kao i oko mnogih drugih pitanja, podeljene - Liga Matea Salvinija podržava projekat dok mu se Pokret pet zvezda Luiđija Di Maja oštro protivi.

 

Ministar saobraćaja je član Pokreta pet zvezda i izveštaj koji je sam tražio 2018. govori protiv izgradnje tunela.

 

Prema nalazima iz izveštaja, veza ispod Alpa povlači za sobom negativan ekonomski efekat od 7-8 milijardi evra dok bi odustajanje od projekta u ranoj fazi moglo da znači gubitak od 1-4 milijarde.

 

"Kao što svi mogu da vide i sami, brojne ekonomske i transportne analize izuzetno su negativne", rekao je Tonineli i dodao: "Sada je na vladi da odluči".

 

Šestočlani ekspertski panel koji je uradio izveštaj nije bio jednoglasan i jedan od članova je odbio da potpiše konačnu verziju.

 

Bivši lider Demokratske partije Mauricio Martina odbacio je zaključke iz izveštaja napominjući da su ignorisani faktori poput akciza i prihoda od autoputa dodajući da izveštaj sadrži "apsurdne paradokse".

 

Liga će se verovatno boriti da Pokret pet zvezda ne sruši ambiciozan železnički projekat i već se govori o raspisivanju referenduma o tom pitanju.

 

Francuski prijatelji?

 

I dok radovi teku, francuska vlada odlučila je krajem 2018. da prestane sa izdavanjem novih ugovora za tunel dok italijanski partner ne završi analize koristi i troškova.


Trenutno odnosi Italije i Francuske nisu baš najbolji a zahladneli su nakon što je Salvini poveo "bizarni rat rečima" protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove Republike u pokretu, što je navelo Makrona da povuče francuskog ambasadora iz Rima.

 

Tonineli je brzo reagovao i rekao da zajednički projekat "nije protiv Francuske ili EU". EU učestvuje u finansiranju projekta preko fonda za povezivanje Evrope.

 

Italijanski ministar je rekao i da je ideja da se vidi "da li novac koji će biti dodeljen za projekat može bolje da se iskoristi".

 

Toninelijeva francuska koleginica Elizabet Born rekla je da je dobila kopiju izveštaja ali da Francuska neće menjati stav u vezi izgradnje tunela.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP