Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager jasna je favoritkinja za naslednicu Žan-Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije, poakzala je nova onlajn anketa koja je sprovedena širom Evropske unije. U anketi koju je u saradnji sa EURACTIVOM sprovela konsultantska kuća Barson Kon i Volf (Burson Cohn&Wolf - BCW) učesnici su zamoljeni da komentarišu i ocene učinak evropskih komesara pojedinačno i komisije kao tela i da kažu ko bi za njih bio najbolji kandidat za budućeg šefa komisije.

 


Za 50,2% pozitivnih glasova, Vestager je u anketi bila jedina od 28 članova Junkerove komisije koja je premašila granicu od 50%. Dankinja se plasirala knap ispred Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, čijim je učinkom bilo zadovoljno 49,6% ispitanih. Za njima slede prvi potpredsednik EK Frans Timermans sa 46,9% i komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem sa 44,7%.

 

Zadovoljstvo samim šefom komisije, Junkerom, izrazilo je 44,4% ispitanih. Na samom dnu tabele našao se evropski komesar za obrazovanje Tibor Navračič, kojim je zadovoljno bilo svega 19% učesnika ankete, a nešto malo više pozitivih glasova od njega, 20,6% dobio je hrvatski član komisije zadužen za razvojnu pomoć Neven Mimica.

 

Komisija je kao celina dobila prosečnu podršku od 46%, što je BCW u izveštaju ocenila kao razočaravajući rezultat. Slične razultate ostvarile su, međutim, u ranijim ispitivnjima i prethodne komisije.

 

Većina učesnika ankete (41%) ocenila je da je sadašnja komisija radila "bolje" od prethodne, koju je vodio bivši portugalski premijer Manuel Baroso. Da je Junkerova komisija radila lošije reklo je 34% ispitanih, dok je  26% ocenilo da im je učinak "približno isti".

 

U anketi, sprovedenoj od 9. oktobra do 3. decembra 2018. godine, učestvovalo je 1.800 građana. Od ukupnog broja najviše je bilo učesnika iz Brisela (38,5%). Ostatak je je bio uglavnom iz Velike Britanije (10,2%), Francuske i Nemačke (po 5,6%) i iz ostalih zemalja EU.

 

Konsultantska firma BCW ocenila je da nije nikakvo iznenađenje što je Vestager na vrhu tabele.

 

"Mnogi Vestagerovu vide kao najveću zvezdu Junkerove komisije" i ona je ostavila utisak "mudre, čvrste, elokventne i empatične osobe", ocenjeno je u komentaru ankete

 

Posebno omiljenom Vestagerovu je učinilo fokusiranje na izbegavanje i utaju poreza, ocenila je u komentaru BCW. Evropska komesarka je u svom mandatu, kada je reč o utaji poreza, na zadovoljstvo javnosti povukla nekoliko efikasnih poteza protiv velikih koncerna poput Fijata (Fiat), Starbaksa (Starbucks), Amazona i Mekdonaldsa (McDonalds).

 

Na udaru šefice EU za konkurenciju našlo se i nekoliko tehnoloških giganata.Tako je, na primer, Guglu (Google) izrekla rekodnu novčanu kaznu od 4,3 milijarde evra, a Vladi Irske je naložila da od  Epla (Apple) kasira 13 milijardi evra neplaćenih poreza.

 

U anketi, ipak, neka dostignuća Junkerove komisije nisu dobila priznanje koje zaslužuju.

 

Tako je potpredsednik komisije i komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip imao pozitivnu kvotu od svega 26,1%, iako je svojom strategijom iz 2015. godine inicirao sveobuhvatno preoblikovanje digitalnog tržišta Evrope.

 

Bivši estonski premijer bio je i među glavnim autorima Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) kao i prilikom nedavne reforme internetskih autorskih prava, koja treba da obezbedi centralno mesto potrošaču.

 

Ni komesar za energetiku i klimu Migel Arias Kanjete sa 27,6% nije dobio naročito visoku podršku, iako je uspeo da progura obiman paket zakona koji uključuju ambiciozne ciljeve u oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti.

 

Pohvale je Junkerova komisija u anketi zaradila za svoje držanje u pregovorima o Bregzitu i, posebno, za imenovanje Francuza Mišela Barnijea za glavnog pregovarača o uslovima izlaska Britanije iz EU.

 

"To je bila pozicija koju EU sgurno nije želela da stvori, ali se Mišel Barnije pokazao kao pravi pogodak", naveo je u komentaru BCW. Bivši šef francuske diplomatije i komesar EU za spoljne poslove uspešno je vodio kompleksne pregovore i doprineo da Evropa nastupa jedinstveno u trenutku kada je to bilo najpotrebnije.

 

Učesnici ankete ipak nisu smatrali da je Barnije najbolji kandidat za šefa Evropske komisije.

 

U izjašnjavanju za najboljeg kandidata za šefa komisije se sa 20% glasova kao jasan favorit izdvojila Margrete Vestager. Iza nje su se našli bivši finski premijer Aleksandar Stub sa 7%, Frans Timermans sa 6% i zatim Barnije, sa 5%.

 

Manfred Veber, "špicenkandidat" Evropske narodne partije (EPP) u anketi je osvojio 4% glasova.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU