Kompanija Majkrosoft otkrila je niz koordinisanih sajber napada na evropske tink-tenkove i neprofitne organizacije koje su fokusirane na pitanja "demokratije, izbornog integriteta i javne politike" i blisko sarađuju sa vladinim zvaničnicima. Tehnološki džin je 20. februara saopštio da je nedavno otkrio infiltracije usmerene na zaposlene u Nemačkom savetu za spoljne poslove i evropskim kancelarijama Instituta Aspen i Nemačkog Maršalovog fonda.

 

Majkrosoft je naveo da je "od ključnog značaja da organizacije koje podstiču demokratski proces imaju pristup vrhunskoj zaštiti sajber bezbednosti" pred izbore u EU u maju.

 

Kompanija je dodala da će pojačati napore u borbi protiv stranog mešanja pred izbore u EU i ponuditi besplatno svoju uslugu za sajber bezbednost AkauntGard (AccountGuard) organizacijama koje se bave EU izborima i koriste Ofis 365 (Office).

 

Taj softver, koji je deo Majkrosoftovog programa za odbranu demokratije, biće na raspolaganju na još 12 tržišta - u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Portugaliji, Slovačkoj i Španiji.

 

"Pošto su evropski parlamentarni izbori na proleće a američki predsednički sledeće godine, važnije je nego ikad da zaštitimo naše demokratije od stranog mešanja", rekla je predsednica Nemačkog Maršalovog fonda Karen Donfrid.

 

"To nije rizik samo za kandidate i kampanje. Organizacije i pojedinci moraju da budu svesni i spremni na to da će 'maligne snage' pokušti da ih iskoriste u digitalnom prostoru", dodala je Donfrid.

 

Izvor napada nije otkriven ali su mnogi zvaničnici visokog ranga u Evropi za takve napade ranije krivili Rusiju.

 

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip nedavno je rekao za EURACTIV da EU mora više da uradi kako bi se zaštitila od ruskog interesa da utiče na ishod evropskih izbora.

 

U oktobru 2018. generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Rusija mora da "zaustavi svoj bezobzirni obrazac ponašanja" nakon što je Rusija optužena za sajber napade na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

 

Na meti hakerskih napada ranije ove godine se našla i nemačka vlada. Tada su stotinama nemačkih političara, uključujući kancelarku Angelu Merkel, ukradeni lični podaci i objavljeni na internetu.

 

Zabrinuti građani

 

Istovremeno sve više građana strahuje od opasnosti od sajber napada pred izbore za Evropski parlament.

 

Istraživanje Eurobarometar o demokratiji i izborima, čiji su rezultati objavljeni u novembru, pokazalo je da je 61% građana EU zabrinuto da bi sajber napadima moglo da se manipuliše izborima dok je 59% zabrinuto da će strani akteri i kriminalne grupe uticati na izbore.

 

Takav rezultat podstakao je prvog potpredsednika EK Fransa Timermansa da kaže da su građani EU "veoma zabrinuti zbog 'mračnih snaga' koje žele da manipulišu onim što oni rade, misle i na kraju za koga glasaju".

 

U međuvremenu Estonija, jedna od "sajber najbezbednijih" članica EU, nedvosmisleno upozorava da bi sajber napadi u vreme glasanja mogli da onemoguće konstituisanje novog Evropskog parlamenta.

 

"U slučaju izbora za EP uspešna kampanja protiv jedne članice, koja uključuje elemente sajber napada, mogla bi da dovede do toga da dodela poslaničkih mesta ne može da se potvrdi i to bi kompromitovalo ceo izborni proces", navodi se u jednom estonskom dokumentu.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com