Češka je 21. februara počela obavezne kontrole govedine uvezene iz Poljske nakon skandala sa prodajom mesa od bolesnih krava i najnovijih 700 kilograma mesa sa salmonelom. Poljski ministar poljoprivrede zapretio je odmazdom - da će Poljska uvesti obavezne kontrole češkog piva.

 

Nasumične češke pooštrene kontrole, nakon skandala koji je izbio kada je otkriveno da je iz Poljske iz jedne klanice u EU izvezeno meso bolesnih krava, bez veterinarske potvrde pri klanju, otkrile su da je u Češku sada uvezeno 700 kilograma govedine zaražene salmonelom a deo je otišao u maloprodaju i u Slovačkoj.

 

"Državna veterinarska uprava informisala je preko sistema za brza upozorenja Evropsku komisiju i poljske organe. Takođe, hitno se uvode vanredne mere i sva govedina koja se uvozi iz Poljske mora pre nego što pođe na tržište da prođe kontrole u laboratoriji da li je bezbedna za zdravlje. Dogovorio sam se sa ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom da policija pojača kontrole na celoj teritoriji Češke", kazao je češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman.

 

Skandal sa 9,5 tona mesa od bolesnih krava izvezenih u 14 zemalja EU i češki i slovački ministar poljoprivrede iskoristili su da apeluju na Čehe i Slovake da kupuju meso i namernice domaće proizvodnje.

 

Na sajtu češkog ministarstva poljoprivrede, u upozorenju o kontrolama govedine iz Poljske, našlo se i podsećanje na ranije poljske skandale, između ostalog na tehničku so umesto jestive u namirnicima, radi većeg profita kod nekih poljskih proizvođača.

 

"Deo poljoprivrednika mi kaže direktno: treba da počnemo vrlo temeljno da kontrolišemo češko pivo. Da li je uvek odgovarajuća temperatura, rok trajanja, sastojci, alkohol. Ne želim da vraćam istom merom, ali ako nas stalno budu ucenjivali, ako neko igra svoju političku igru, svejedno Češka ili neka druga zemlja, i ako kleveće poljske namirnice, nemamo drugi izlaz nego da i mi počnemo veoma temeljno da kontrolišemo ", kazao je na uvedene češke kontrole poljski ministar poljoprivrede Jan Kšištof Ardanovski poljskom radiju TOKFM.

 

Poljski predsednik Andžej Duda 20. februara je pred kamerama poljskih televizija na sastanku sa poljskim poljoprivrednicima probao i naglas hvalio bifteke od domaće govedine kojom su ga ugostili domaćini. Ministar Ardanovski naglasio je da je ne samo ukusna i sočna, kako kaže predsednik Duda, već i bezbedna po zdravlje.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com