Zamenik italijanskog premijera ponudio je pre mesec dana platformu Ruso (Rousseau) Pokreta pet zvezda francuskim "žutim prslucima. Tu platformu je napravio jedan italijanski internet preduzetnik sa ciljem da se žalbe građana preobraze u predloge a aktivisti u političke kandidate.

 

Deljenje tehnologie Ruso poslednji je pokušaj da se internacionalizuju evropski populistički pokreti. Prema trenutnim projekcijama, na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju populisti i evroskeptici se spremaju da osvoje čak trećinu mesta, što bi značilo propast mejnstrim snaga koje su do sada držale najveći glasački blok u EP.

 

Izbori će biti i test u kojoj meri populističke partije, koje imaju tendenciju da šire nacionalizam, mogu da se ujedine širom EU i političkog spektra. Samo u Italiji, dve vladajuće populističke partije - Pokret pet zvezda i Liga, konkurišu jedna drugoj barem u meri u kojoj i sarađuju.

 

"Te partije su protiv Evrope ali koriste Evropu i panevropski prostor da otvore političku debatu", smatra italijanski analitičar Alberto Alemano.

 

U suštini populisti i sa desnice i sa levice suprostavljaju ljude eliti a tehnologija im u tome pomaže.

 

Pokret pet zvezda koristio je portal Ruso da omogući aktivisitima da klikom biraju kandidate i politike, kao što je španski Podemos koristio Redit da pojača onlajn debate pre pet godina i još koristi onlajn referendum. "Žuti prsluci" tek treba da osmisle zajednički onlajn prostor.

 

Ako ideologija i organizacija pobede geogafiju, populističke partije u Evropi mogu da formiraju blok sposoban da oslabi ili čak parališe zakonodavstvo, ako se obistine prognoze koje je Evropski parlament nedavno objavio.

 

"Moramo da odbijemo finansijere koji sebe smatraju polubogovima, briselske birokrate koji predstavljaju svoje interese i aktiviste lažnog civilnog društva", rekao je nedavno mađarski premijer Viktor Orban u obraćanju naciji.

 

U međuvremenu je lider Pokreta pet zvezda Luiđi Di Majo najavio novo grupisanje političkih pokreta širom Evrope koje će okupiti poljsku partiju krajnje desnice koju predvodi bivši roker i finsku partiju koja se zalaže za slobodno tržište biznismena i TV zvezde. Nacionalisti nisu u toj grupi pa se otvara pitanje koliki će uticaj imati novi savez ako se ne bude dalje širio.

 

Izvođenje partije krajnje levice Nepokorena Francuska da glasa sa Orbanovim Fidesom sa krajnje desnice deluje kao veliki problem. Italijanska vlada, podeljena između dve populistčke grupe, u velkoj meri je "nesrećan brak" jer se Pokret pet zvezda i Liga razilaze u meri u kojoj su saveznici.

 

Međutim, na protestima "žutih prsluka" ultra-levica i ultra-desica maršira zajedno u nadi da će oboriti vladu.

 

"U tome je lepota - levica i desnica su zajedno. To je populistička stvar", rekao je politički strateg Stiv Banon u intervjuu za francuski Ekspres objavljenom nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron u februaru pozvao francuskog ambasadora u Rimu na konsulatcije u Pariz.

 

Banona, koji je u Briselu osnovao fondaciju, evropski populisti sa krajnje desnice - Marin Le Pen, Viktor Orban, Mateo Salvini, nisu baš prigrlili ali nisu ni oterali tog Amerikanca koji je mnogo doprineo da Donald Tramp stigne u Belu kuću. Istovremeno populisti sa krajnje levice uglavnom ignorišu Banona.

 

Izbori za Evropski parlament su zapravo četvorodnevna serija nacionalnih izbora u EU na kojima se odlučuje kakvo će biti evropsko zakonodavstvo. Evroposlanici donose evropske zakone, odlučuju o međunarodnim sporazumima i, što je ključno, mogu da osude članice EU zbog kršenja osnovnih vrednosti, poput nezavisnosti pravosuđa ili narušavanja prava manjina i migranata.

 

Međutim, čak i u slučaju da mogu da se ujedine oko pitanja koja su ih dovela na vlast, antievropski populisti bi mogli da imaju problema sa biračima.

 

Naime, širom EU je poverenje u Uniju veće nego poverenje u nacionalne vlade, pokazuju rezultati istraživanja Eurobarometar objavljeni u novembru, upravo u vreme kada su počeli protesti "žutih prsluka". Istraživanje je pokazalo da 42% Evropljana veruje u EU a 35% veruje u svoje vlade ili parlamente.

 

To ukazuje da, iako se Orban i italijanski populisti pozicioniraju direktno protiv Makrona, oni teško da će ubediti svoje građane koji ne žele da izađu iz EU, mada imigraciju vide kao glavni razlog za brigu.

 

I sam Makron je nešto novo - pobedio je dve francuske mejnstrim partije u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. a Marin Le Pen u drugom. Te dve mejnstrim partije - Socijalistička i Republikanci, od tada su gotovo marginalizovane i od njih se ne očekuje neki rezultat na predstojećim evropskim izborima.

 

Međutim, birači mogu da iskoriste izbore za Evropski parlament i da izraze neslaganje. Prema tekućim projekcijama, krajnja levica i krajnja desnica biće na dobitku na račun mejnstrim partija.

 

"Oni birači koji glasaju za radikalnije stranke samo da bi izrazili nezadovoljstvo Evropom suočavaju se sa rizikom da glasaju za rešenje sa kojim se u uobičajenim okolnostima ne bi složili", rekao je Pavel Zerka, jedan od autora studije pro-EU Evropskog saveta za spoljne poslove u kojoj se navodi da će evroskeptici najviše dobiti.

 

Čak i neki koji su pro-EU ne misle da bi savez evroskeptičnih populista nužno bio loš za parlament. Prema Alemanu, italijanskom analitičaru koji živi u Parizu, okupljanje populista u EU, iako deluje kao ironija, dokaz je da je evropska ideja snažna i izdržljiva.

 

"Ja gledam na 'žute prsluke' iz perspektive Italijana. Vidim Pokret pet zvezda pre deset godina", rekao je taj analitičar. Kako je dodao, ometanje od strane Pokreta pet zvezda, za koje je Makron smatrao da se ne može tolerisati, biće sve češće i čak poželjno.

 

Istovremeno je Le Pen već odustala od svoje dugogodišnje pozicije izlaska iz EU i zone evra. Preimenovala je nacionalističku partiju koju je osnovao njen otac a na glavnom skupu stranke 2018. pojavio se i Banon. I, kaže Le Pen, njen brend populističkog nacionaliste više nije izuzetak.

 

"Danas legitimno možemo da predviđamo promene Evrope iznutra, kako bi se modifikovala sama priroda EU, jer sebe smatramo dovoljno moćnim", rekla je Le Pen.

 

Izvor: AP

Foto: Beta/AP