U Gdanjsku je, bez dozvole gradskih vlasti, ponovo postavljen kontroverzni spomenik pokojnom legendarnom kapelanu sindikata Solidarnost, katoličkom velikodostojniku Henriku Jankovskom, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka i devojčica. Spomenik Jankovskom su u znak protesta protiv pedofila u mantijama srušila trojica Poljaka. Zamenik gradonačelnika Gdanjska Pjotr Boravski upozorio je da je ponovno postavljanje spomenika nelegalno i zamerio policiji što to nije sprečila, već je samo legitimisala prisutne koji su došli da vrate spomenik na postolje i očiste natpis ispisan crvenom farbom "Pedofil".

 


"Uz učešće nekoliko desetina radnika iz brodogradilišta u Gdanjsku spomenik je vraćen na postolje. Sada čistimo i uklanjamo napise sa postolja. Nemamo odobrenje gradskih vlasti ali sindikati Solidarnost preuzimaju odgovornost za to", kazao je 23. februara televiziji Polsat potpredsednik Solidarnosti iz vladajuće stranke Pravo i Pravda, regionalni odbornik Karol Gužikijevič.

 

Spomenik Henriku Jankovskom ispred crkve svete Brigite u Gdanjsku izaziva kontroverze i žestoke sporove u toj poljskoj luci na Baltiku otkako je liberalni dnevnik Gazeta viborča 2018. godine objavio članak "Tajna svete Brigite. Zašto je Poljska katolička crkva godinama dozvoljavala svešteniku Jankovskom da napastvuje decu?" sa vrlo ozbiljnim optužbama da je ugledni sveštenik seksualno zlostavljao decu, dečake i devojčice.

 

Spor se zaoštrio uoči zasedanja u Vatikanu gde su velikodstojnici katoličke crkve na inicijativu pape Franje od 21. do 24. februara većali o problemu pedofilije među katoličkim sveštenicima i velikodostojnicima, a te sedmice je na audiciji papa primio i predstavnike poljskih žrtava pedofilnih sveštenika iz fondacije Ne plašite se.

 

Inicijatorka poljske mape sveštenika pedofila, poslanica opozicije Joanna Šojring Vjelgus, predala je papi Franji tom prilikom imena 24 velikodostojnika, među njima su i neka vrlo ugledna, koji su u Poljskoj pomagali da se pedofili u mantijama zaštite i sklone, a afere sa seksualnim zlostavljanjem dece zataškaju.

 

Trojica građanskih aktivista iz Varšave su u noći između 20. i 21. februara oborili spomenik, pažljivo, na automobilske gume da ga ne oštete, a oborenu statuu sveštenika osumnjičenog za pedofiliju prekrili su dečjim gaćicama i odećom ministranta kao simbol patnje dece žrtava poljskih pedofila u mantijama.

 

"Postavili smo gume da se ne razbije, jer je naš cilj bio da razbijemo lažni i odvratni mit o Henriku Jankovskom, a ne sam spomenik", kazali su aktivisti portalu oko.press i postavili na njemu snimak obaranja spomenika.

 

Policija ih je uhapsila i saslušala i za vandalizam im preti do pet godina zatvora, a narednih dana postolje spomenika osvanulo je išarano crvenom farbom i natpisima "Budi sa žrtvama", "Zlo" i "Pedofil", a policija još uvek traga za počiniocima.

 

Aktivisti Solidarnosti 22. februara nisu uspeli da ponovo postave spomenik jer su oko njega demonstrirale i pristalice i protivnici spomenika kontroverznom svešteniku.

 

"Papa se izvinjava, a Solidarnost diže spomenik svešteniku pedofilu", "Verujmo žrtvama", transparenti su koje su doneli protivnici spomenika, a na postolje je postavljena i plišana ovca kao simbol slepe vere Poljaka u crkvu, čak i kada zataškava skandale.

 

Sa njima se nadvikivala grupa pristalica Jankovskog optužujući demonstrante da su bojovnici Sorosa, da su nemoralni i tražeći da prestanu sa antipoljskim provokacijama.

 

Pošto se ne očekuje da će protesti prestati, potpredsednik Solidarnosti Gužikijevič rekao je da će spomenik čuvati dobrovoljna straža sindikata.

 

Papa Franja zatvorio je 24. februara skup u Vatikanu, koji je okupio oko 190 visokih predstavnika crkve, obećanjem da će se suprotstaviti napasnicima s "gnevom Boga", okončati zataškavanja njihovih nadređenih i dati prioritet žrtvama tog "drskog, agresivnog i destruktivnog zla".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP