Evropska unija i 14 uglavnom latinoameričkih zemalja okupljenih u regionalnoj Grupi iz Lime, izrazili su zabrinutost zbog humanitarne i političke situacije u Venecueli, ali su se izjasnili protiv bilo kakve upotrebe sile ili strane vojne intervencije u toj zemlji. SAD su ponovile da pružaju punu podršku lideru opozicije i samoproglašenom predsedniku Huanu Gvaidu, da se nadaju mirnom raspletu krize, ali nisu iskljućile nijednu opciju protiv predsednika Nikolasa Madura.

 


Evropska unija zatražila je da se izbegne vojna intervencija u Venecueli i u kontaktu je sa svim stranama uključenim u sukob, rekla je 25. februara portparolka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

 

"Treba izbeći vojnu intervenciju", rekla je Maja Kocijančič na konferenciji za novinare u Briselu, podsećajući da su takav stav usvojili šefovi diplomatija EU na sastanku sredinom februara.

 

EU traži "mirno i demokratsko rešenje u Venecueli koje očigledno isključuje pribegavanje sili"  i u tom smislu radi u okviru međunarodne kontakt grupe, rekla je Kocijančič.

 

Šef španske diplomatije Žozep Borel je rekao je 24. februara za agenciju Efe da su ministri EU jasno upozorili da neće podržati i da čvrsto osuđuju bilo kakvu stranu vojnu intervenciju.

 

U Bogoti je 25. februara održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli. Na sastanku su bili i lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido, koji uživa podršku Vašingtona, i američki potpredsednik Majk Pens.

 

U Grupi iz Lime okupljeno je 14 zemalja - Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

 

Sastanak u Bogoti je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilom zbog slanja humanitarne pomoći Venecueli, čemu se protivi Maduro.

 

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, 2018. godine je odbacila izborne rezultate prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

 

Grupa iz Lime ocenila je da je humanitarna situacija u Venecueli ozbiljna, ali je ponovila svoj stav da građani Venecuele moraju sami da sprovedu demokratsku tranziciju.

 

Članice grupe su u zajedničkoj deklaraciji poručile da se tranzicija mora sprovesti u ustavnim okvirima i u skladu sa međunarodnim pravom, "uz podršku političkih i diplomatskih sredstava i bez ikakve upotrebe sile".

 

I dok su članice Grupe iz Lime izrazile protivljenje primeni sile u rešavanju krize u Venecueli, potpredsednik SAD je rekao da se njegova zemlja nada mirnoj tranziciji ka demokratiji ali nije isključio ni druge opcije, iako nije spominjao vojnu intervenciju.

 

Pens je na sastanku u Bogoti rekao da Huan Gvaido može da računa na punu podršku SAD. "Za Vas predsedniče Gvaido, poruka predsednika SAD Donalda Trampa je vrlo jednostavna. Mi smo 100% s Vama", rekao je američki potpredsednik.

 

Gvaido je na sastanku rekao da je važan povratak demokratije u Venecuelu i dodao da ne treba biti popustljiv prema vlastima koje mogu da predstavljaju pretnju za stabilnost celog regiona.

 

I predsednik zemlje domaćina, Kolumbije, Ivan Duke osudio je "diktaturu" u Venecueli i dodao da treba stezati obruč oko Madura.

 

Maduro je 23. februara, u jeku tenzija oko prebacivanja u Venecuelu američke humanitarne pomoći za koju on tvrdi da je samo izgovor za intervenciju, objavio da prekida diplomatske odnose sa susednom Kolumbijom i naložio ztvaranje dela granice.

 

Diplomatski izvor saopštili su da su SAD zatražile da 26. februara bude održana nova sednica Saveta bezbednosti UN o Venecueli. Nije rečeno da li bi se na sastanku glasalo o nekoj rezoluciji.

 

Prethodni sastanak Saveta bezbednosti UN o Venecueli održan je 27. januara.

 

Oko 50 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja EU, priznalo je Huana Gvaida za privremenog predsednika zemlje. Nekoliko desetina zemalja, među kojima Rusija, Iran, Kina, Kuba, Severna Koreja i Sirija podržavaju predsednika Nikolasa Madura.

 

U Savetu bezbednosti UN od početka februara cirkulišu dva nacrta rezolucije o Venecueli. Jedan podržavaju SAD, a drugi Rusija.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP