Italija će postati prva članica Grupe 7 najbogatijih zemalja sveta koja će se pridružiti kineskom infrastrukturnom planu Jedan pojas, jedan put, iako su investicije Pekinga u Evropi sve više pod lupom. Sa kineskom vladom Italija pregovara o potpisivanju memoranduma o saradnji, kao i ulasku u članstvo investicione inicijative, poznate i kao Novi put svile, kasnije u martu.

 

Državni sekretar u italijanskom ministarstvu industrije Mikele Đerače rekao je novinarima 6. marta da će sporazum biti "neobavezujući" i da samo predstavlja "početni okvir".

 

Očekuje se da ceremonija potpsivanja bude za vreme prve posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Italiji 22. i 23. marta.

 

Iste nedelje lideri EU razgovaraće o tome kako da se odnose prema kineskim investicijama u EU.

 

Članice EU ove nedelje su odobrile okvir za unapređenje nadzora nad stranim investicijama u ključnim sektorima. Taj novi mehanizam vidi se kao odgovor na kineska preuzimanja u strateškim sektorima širom Evrope.

 

Prema istraživanju Rodijum grupe i Merkator Instituta za kineske studije, kineske investicije u Evropi u 2018. su pale za 40% u odnosu na 2017, na 17,3 milijarde evra. U 2016. su bile rekordnih 37 milijardi evra.

 

Pored toga, neke evropske vlade sve više su zabrinute zbog uključivanja vodeće kineske telekomunikacione kompanije Huavej u pokretanje nove generacije mobilne kominikacije (5G).

 

O odluci Italije da se priključi inicijativi Jedan pojas, jedan put prvi je pisao poslovni dnevnik Fajnenšel tajms. Britanski list napisao je da američka administracija preispituje italijanski potez.

 

SAD smatraju da pristupanje Italije inicijativi neće doneti neke veće koristi građanima ali da može da naškodi reputaciji zemlje na dugi rok.

 

Međutim, italjanski zvaničnik smatra da oko kineske inicijative nema kontroverzi.

 

EU nije protiv Novog puta svile ali ukazuje da to povezivanje sa Azijom treba da bude zasnovano na pravilima.

 

Do zbližavanja Rima i Kine dolazi u vreme kada Italija nastoji da podstakne ekonomiju, koja je trenutno u  recesiji, poštujući istovremeno fiskalna pravila EU.

 

Kina je "popularna" i u drugim "problematičnim" članicama EU, posebno Mađarskoj.

 

Mađarski premijer Viktor Orban poseća da je njegova zemlja prva članica EU koja se priključila inicijativi Jedan pojas, jedan put.

 

Zamenik italijanskog premijera Luiđi Di Majo i Orban su među tek nekoliko lidera EU koji su u novembru bili na velikoj Expo izložbi u Šangaju.

 

Jedan italijanski zvaničnik rekao je tada za EURACTIV.com da je cilj da se poveća izvoz italijanskih proizvoda u Kinu, pored hrane, nameštaja i mode.

 

Infrastrukturni projekti u okviru inicijative Jedan pojas, jedan put, a uglavnom je reč o putevima, železnici i lukama, kontroverzni su u brojnim zemljama zbog striktnih uslova bilateralnih sporazuma, kao i visoke  zaduženosti kao posledice tih aranažmana za zemlju domaćina.

 

Kineski zvaničnici odbacuju kritike da uvlače zemlje u zamku dugova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP