Rumunska centralna izborna komisija (BEC) uzburkala je rumunsku javnost kada je odbacila prijavu za evropske izbore Alijanse 2020 USR PLUS. Koalicija Unije za spas Rumunije (USR) i platforme PLUS cilja na glasove obrazovanih urbanih mladih ljudi i preduzetnika. Zajedno bi dva bloka mogla da osvoje ravno 20% glasova.

 

To je prvi put od pada komunizma da je jedna izborna lista odbačena, piše Dan Alekse sa bloga EUelectionsRomania.com.

 

Izborna komisija je kao razlog navela da se Dan Barna, lider USR, i lider PLUS, bivši evropski komesar Dačijan Čološ, ne prikazuju kao predsednici svojih stranaka u Registru političkih partija.

 

Barna je izabran za predsednika USR u oktobru 2017. dok je Čološ postao predsednik PLUS u februaru 2019.

 

"Obe partije su tražile da se njihovi predsednici registruju pred sudom u Bukureštu ali do sada nisu dobile konačnu odluku. Zato je BEC odbacio prijavu Alijanse za registraciju. To je politička odluka doneta pod pritiskom korumpiranog režima koji je u Rumuniji postavio Liviu Dragnea", navela je u saopštenju Unija za spas Rumunije.

 

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) pobedila je na izborima u decembru 2016. osvojivši 45,5% glasova uz veliku pomoć glasača iz ruralnih sredina. Sada stranka čiji je lider Dragnea vlada u koaliciji sa ALDE, simbolično liberalnom partijom koju predvodi Kalin Popesku-Taričanu, prvi čovek Senata.

 

Dragnea je predsednik donjeg doma rumunskog parlamenta ali važi za čoveka koji sam donosi sve važne političke odluke u zemlji.

 

Lider PSD bio je osuđen za nameštanje izbora i korupciju. Druga osuda, na tri i po godine zatvora, sada je u žalbenom postupku.

 

Zbog osuda Dragnea ne može da vodi vladu i posle pobede njegove partije na izborima 2016. konzervativni predsednik sa desnog centra Klaus Joanis odbio je da ga prihvati za premijera.

 

PSD/ALDE koalicija takođe namerava da blokira imenovanje Laure Kodrute Kovesi za glavnu tužiteljsku EU jer se plaši da će njeni napori u borbi protiv korupcije biti samo pojačani tim imenovanjem. Kovesi je bivša šefica rumunske antikorupcijske agencije - DNA.

 

Alijansa 2020 USR PLUS već je prikupila 200.000 potpisa potrebnih za ulazak u izbornu trku, što je najveći cenzus u Evropi. Do toga je došlo posle niza pokušaja vlasti da osujete bivšeg evropskog komesara za poljoprivredu Čološa u forimiranju političke stranke.

 

"Centralna izborna komisija, kojom politički manevriše PSD/ALDE zabranjuje nam da učestvujemo na izborima za Evropski parlament. To je uvreda za birače i potpuno nedemokratski čin. PSD i ALDE zajedno sa svojim pristalicama urušavaju princip demokratije kršeći naše pravo da učestvujemo na izborima i budemo birani", napisao je Čološ na Fejsbuku.

 

"Preduzećemo sve neophodno i protestovati dok se taj nedemokratski i nelegalni čin ne ispravi. Od prve najave da ulazimo u politiku do danas meta smo za najprljavije poteze. Kada su videli da ne mogu da nas uplaše, prešli su na političke manipulacije državnih institucija. Pozivam sve članove PLUS i USR da se udružimo i borimo protiv tog nedemokratskog čina", dodao je Čološ.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP