Više hiljada ljudi protestovalo je na ulicama Moskve i još dva grada u Rusiji protiv strožeg ograničavanja interneta. Poslanici su podržali veću kontrolu interneta u zakonu koji smatraju neophodnim za sprečavanje stranog mešanja u poslove Rusije. Neki mediji to nazivaju "onlajn Gvozdenom zavesom" a kritičari ukazuju da može da bude zloupotrebljeno za gušenje drugačijeg mišljenja.

 

Na protestu u Moskvi 10. marta okupilo se nešto više od 15.000 ljudi, procenila je nevladina organizacija koja broje učesnike na skupovima Beli brojač (White Counter). Moskovska policija kaže da ih je bilo 6.500.

 

Demonstranti su nosili plakate sa sloganima "dalje ruke od interneta" i "ne izolaciji, prestanite da razbijate ruski internet".

 

"Ako nešto ne preduzmemo, biće gore. Vlasti će nastaviti da prate svoj put dok ne stignu do tačke sa koje nema povratka", rekao je demonstrant Dmitrij (28).

 

Aktivisti su na Tviteru naveli da je policija u Moskvi privela 15 demonstranata. Policija nije izvestila da je bilo privođenja.

 

Protesti u Moskvi, Voronježu (na jugu zemlje) i Habarovsku (na dalekom istoku) bili su zvanično odobreni. Aktivisti su izašli na ulice i u Sankt Peterburgu ali taj protest nije bio dozvoljen.

 

Rusija poslednjih godina pokušava da ogranični slobodu interneta blokiranjem pristupa nekim sajtovima i usluga razmene poruka, poput Telegrama.

 

U ruskom parlamentu je propis prošao u prvom od tri čitanja u februaru. Cilj propisa je da se ruski veb saobraćaj podaci usmere na tačke koje kontroliše država i predlaže se izgradnja nacionalnog sistema naziva domena kako bi se omogućilo funkcionisanje interneta i u slučaju da zemlja bude odsečena sa strane infrastrukture.

 

Drugo čitanje planirano je za mart a nakon toga, ako prođe, zakon treba da dobije zeleno svetlo gornjeg doma parlamenta i na kraju potpis predsednika Vladimira Putina.

 

Taj propis u sklopu je nastojanja zvaničnika da povećaju ruski "suverenitet" u segmentu interneta.

 

Poslednjih godina Rusija je uvela oštrije zakone o internetu kojima se od pretraživača zahteva da brišu neke rezultate pretraga, od usluge razmene poruka traži se da deli ključeve za šifrovanje sa službama bezbednosti a od socijalnih mreža da skladište lične podatke ruskih korisnika na servere u zemlji.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP