Novi izveštaj Evropske kancelarije za patente (EPO) ukazao je na pomak ka evropskoj dominaciji i rast broja evropskih prijava patenata od 4,6%. Izveštaj te kancelarije pokazao je da je na prvom mestu nemački Simens sa 2.493 prijavljena patenta.

 

Simens je preuzeo vođstvo prvi put od 2011. i skinuo sa vrha Huavej koji je u 2017. predvodio sa 2.398 prijava patenata.

 

Izveštaj za 2018, objavljen 12. marta, pokazao je i da su evropske kompanije podnele gotovo polovinu prijava patenta, što je najveći rast od 2010. Gotovo 40% rasta prijava patenta došlo je iz članica EPO.

 

"Rast zahteva za zaštitu patenta potvrđuje moć Evrope u globalnim inovacijama", istakao je predsednik EPO Antonio Kampinos.

 

Većina evropskih zemalja ubeležila je rast a pad prijava patenata imale su samo Francuska, za 2,8%, i Finska, za 3,8%.

 

Posebno veliki rast registrovale su Švajcarska i Britanija, po 7,8%, kao i Švedska, 7,1%.

 

Nemačka je, prema izveštaju EPO, vodeća po broja prijava patenta a Simens je predao najviše. Nemačke kompanije u 2018. prijavile su 26.734 patenta, za 1.200 više nego godinu dana ranije.

 

Rast prijava patenata nemačkih i evropskih kompanija povezuje se sa novim tehnologijama, posebno u sektoru transporta. Na taj sektor odlazi 39% svi prijava patenata a u odnosu na 2017. je imao rast od 11,6%.

 

Istovremeno su najsnažniji rast ubeležile prirodne nauke a najviše patenata medicinska tehnologija.

 

"Dominacija evropskih kompanija na polju transporta pokazuje da je ta industrija temelj evropske ekonomije", rekao je Kampinos.

 

"Velika dostignuća u transportnoj tehnologiji, od kojih su autonomna vozila samo jedan primer, pokazuju da su inovcije raširene po celom sektoru", dodao je on.

 

Novi patenti u transportu uglavnom se odnose na autonomna vozila i električne eutomobile za koje je u Nemačkoj ubeležen rast broja patenata od 71%. Prijave patenata povezanih sa autonomnim vozilima čine trećinu svih evropskih prijava od 2011.

 

"Rast prijava u većini vodećih tehnoloških sektora dokaz je da se evropske inovacije mogu osloniti na konkurentan i efikasan sistem patenata", kazao je Kampinos i istakao: "Inovativnim kompanijama je potreban robusan sistem patenata da bi izgradile snažnije portfolije patenata".

 

Evropa nudi i povoljno okruženje za pojedince i male i srednje kompanije. Kako se navodi u izveštaju, svaku petu prijavu patenta EPO iz Evrope podnelo je malo ili srednje preduzeće ili individualni investitor.

 

Evropska kancelarija za patente, koja nije institucija EU, pokriva 38 zemalja, uključujući 28 članica EU.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EPO