Britanski parlament odlučio je ubedljivom većinom da zatraži saglasnost EU za odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka, predviđenog za 29. mart. Zvaničnici EU i lideri članica navode da će tražiti konkretne razloge za odlaganje Bregzita. Britanski zahtev biće razmotren na samitu Evropskog saveta 21-22. marta.

 

Odluka za koju je 14. marta glasalo 412 poslanika, a protiv 202, znači da Britanija možda neće izaći iz EU kako je bilo planirano.

 

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će sledeće nedelje treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu koji je postigla s EU. Najavila je da će, u slučaju da on bude usvojen, zatražiti odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna.

 

Mej je upozorila pristalice Bregzita koji se protive postignutom sporazumu da će, ako ga ponovo odbace, jedina opcija biti traženje dužeg odlaganja izlaska iz Unije, a to bi moglo da znači da Bregzita neće ni biti.

 

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri ostalih 27 članica bloka.

 

Zvaničnici EU i lideri njenih država članica navode da će za odlaganje Bregzita tražiti konkretne razloge.

 

Britanski poslanici su se izjašnjavali o odlaganju izlaska iz EU pošto su 12. marta drugi put odbacili sporazum o Bregzitu koji je Mej postigla s Unijom a 13. marta su na neobavezujućem glasanju odbacili i mogućnost Bregzita bez sporazuma.

 

Poslanici su 14. marta odbacili sva četiri amandmana povezana s odlaganjem Bregzita - o organizovanju novog referenduma o izlasku iz EU, o mogućnosti da se od EU zatraži odlaganje izlaska iz Unije, ali ne kasnije od 30. juna, o mogućnosti da se poslanicima 20. marta da vreme da glasaju o alternativnim opcijama za Bregzit, i o davanju vremena poslanicima da pronađu drugačiji pristup Bregzitu.

 

Amandman koji je predviđao mogućnost novog referenduma o izlasku Britanije iz EU poslanici su odbacili ubedljivom većinom. Za usvajanje tog amandmana glasalo je 85 poslanika, a protiv 334. Ostala tri amandmana su odbacili tesnom većinom.

 

Odbacivanje amandmana o referendumu ne sprečava poslanike da u budućnosti ponovo zatraže podršku parlamenta za novo izjašnjavanje građana o Bregzitu.

 

Kako 15. marta prenosi agencija AP, Tereza Mej će predstojeći vikend provesti pokušavajući da ubedi protivnike da podrže dva puta odbijeni sporazum o povlačenju iz EU.

 

Odgovor EU

 

EU je pažljivo odgovorila na poslednje glasanje u britanskom parlamentu i portparol Komisije je jedino rekao "da su primili k znanju rezultat" glasanja.

 

Smatra se da je većina članica za to da se Britaniji da odlaganje ali diplomate kažu da će London dobiti pristanak samo ako Britanija promeni pregovaračku strategiju ili organizuje opšte izbore ili novi referendum.

 

Govoreći u Budimpešti 14. marta, glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije odbio je da komentaiše zahtev za odlaganje ističući da je "na članicama da odluče o tome".

 

"Ako Britanija još želi da ide i da to uradi na uređeni način, sporazum (EU i Britanije o Bregzitu) jedina je raspoloživa opcija", rekao je Barnije, preneo je EURACTIV.com.

 

On je istovremeno odbacio tvrdnje nekih pristalica Bregzita da je EU bila zlonamerna tokom pregovora.

 

"Nije bilo, nema i nikada neće biti duha agresivnosti, nije bilo, nema i nikada neće biti namere osvete, nije bilo, nema i nikada neće biti ničega u svrhu kažnjavanja", istakao je Barnije.

 

"Biću i dalje strpljiv, miran i pun poštovanja prema Britaniji, njenom narodu i njenom zakonodavnom i parlamentarnom procesu", dodao je glavni pregovarač EU za Bregzit.

 

Istovremeno je ministarka pravde Nemačke Katarina Barli, koja je polu-Britanka, rekla da ako se Britaniji da više vremena da odluči o Bregzitu, to odlaganje mora da bude iskorišćeno produktivno.

 

Ministarka je za radio RBB 15. marta rekla da "samo davanje više vremena neće doneti rešenje".

 

"Mislim da će EU hteti da ponudi više vremena ali mora da postoji plan šta će se za to vreme raditi", istakla je Barli.

 

Ona je ocenila i da nema smisla da Britanija učestvuje na evropskim izborima u maju dodajući da je to "politički apsurdno".

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP