Pre godinu dana, 14. marta 2018. godine, počeo je treći mandat crno-crvene koalicione vlade nemačke kancelarke Angele Merkel. I dok je godinu dana kasnije svega troje od desetoro Nemaca zadovoljno radom velike koalicije, Angela Merkel je, iako na meti kritike i daleko od popularnosti koju je uživala, i dalje najpopularnija ličnost na nemačkoj političkoj pozornici i većina građana želi da ona ostane kancelarka do kraja mandata.

 

Slično kao i u februaru, vladom koju čine Hrišćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel, bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke zadovoljno je svega 30% Nemaca, pokazuje redovno mesečno istraživanje nemačke javne televizije ARD.

 

Pre četiri godine, u istoj anketi, radom vlade bilo je zadovoljno 58% građana.

 

Na takav stav o vladi nadovezuje se i većinsko uverenje, koje deli 68% građana, da koalicioni partneri nisu našli odgovarajući model saradnje. Takođe, 70% ispitanih reklo je da im kod vlade nedostaje jedinstveni kurs.

 

Učesnici ankete uglavnom smatraju da su u određivanju tog kursa dominantne CDU (48%) ili CSU (14%), dok svega 16% u radu vlade vidi rukopis socijaldemokrata.

 

Kritiku na račun vladajućih stranaka već duže vreme prati i osrednja ocena rada kancelarke, ali je ona i dalje u pozitivnoj zoni. Tako je radom Angela Merkel, slično kao u februaru, zadovoljno ili vrlo zadovoljno 52% građana što je i dalje čini najpopularnijom nemačkom političarkom.

 

Tokom 2018. godine, popularnost Angele Merkel je u anketama ARD oscilirala u rasponu od 44% do 57%.

 

U skladu sa tim, i u ukupnom stanovništvu (59%) i kod pristalica CDU (74%) prevladava želja da bivša predsednica demohrišćana ostane na mestu šefice vlade do kraja mandata, 2021. godine.

 

Sa druge strane, 37% smatra da ona treba ranije da se povuče i napravi mesto za naslednicu ili naslednika, a takvo mišljenje sa 79% najviše zastupaju pristalice ekstremo desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

 

Ipak, 81% učesnika ankete slaže se sa ocenom da je kancelarka Merkel u značajnoj meri izgubila podršku u vladajućoj koaliciji.

 

Naslednica Merkelove na čelu CDU, Anegret Kramp-Karenbauer, pretrpela je u odnosu na februar ozbiljan pad popularnosti od čak osam procentnih poena, i prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja uživa simpatije 37% anketiranih.

 

Još manje poverenje birača uživa predsednica socijaldemokrata Andrea Nales, koja je sa 20% dostigla najniži do sada postotak podrške u anketama koje sprovodi ARD.

 

Tradicionalno pitanje o izbornim afinitetima pokazalo je da su pozicije najvećih stranaka ostale gotovo nepromenje u odnosu na februar. CDU je ostala nepromenjeno na 29%, a SPD na 17%. Zeleni uživaju 19%, a AfD stabilnih 13% podrške birača.

 

Građani su u anketi upitani i za mišljenje o upotrebi budžetskog suficita, o čemu trenutno raspravljaju i vladajuće partije. Većina anketiranih (49%) smatra da bi milijarde evra preostale iz budžeta za 2018. godinu trebalo investirati, 36% smatra da bi ih trebalo iskoristiti za finansijsko rasterećenje građana, a 14% misli da ih treba upotrebiti za otplatu duga.

 

Ako bi novac bio iskorišćen za državne investicije, 33% misli da bi najbolja namena bila oblast obrazovanja, a 32% bi sredstva uložilo u zdravstvo i negu. Zatno manji broj građana opredelio se za ulaganja u obnovu infrastrukture, borbu protiv klimatskih promena i digitalizaciju.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP