Francuske televizijske stanice u svojim informativnim emisijama Evropskoj uniji posvećuju veoma malo prostora. Nešto malo više pažnje pridaje se temama poput Bregzita, migrantske krize i odnosa EU i SAD, ali se predstojeći majski izbori za Evropski parlament gotovo ne spominju, kao ni vodeći kandidati evropskih partija, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo šest vodećih francuskih televizijskih kanala.Prošle, 2018. godine, EU u Francuskoj nije bila u centru medijske pažnje. Prema studiji Fondacije Žan Žores, EU je u ukupnoj informativnoj ponudi u Francuskoj bila zastupljena sa svega 13,2%, piše EURACTIV Francuska.

 

Stručnjaci te fondacije i članovi rukovodstva Evropskog pokreta u Francuskoj Remi Brok i Teo Verdije koristili su za svoje istraživanje podatke informativnog barometra javno-pravnog Nacionalnog audio-vizuelnog instituta (INA).

 

Oni su se usredsredili na informativni program ukupno šest televizija, među kojima privatne TF1, francusko-nemačke televizije Arte i Kanala+, čiji je vlasnik medijski konglomerat Vivendi.

 

U studiji su konstatovali da su u vestima najviše zapostavljene evropske institucije, koje sa "čistom" evropskom politikom čine svega 2,7% svih načetih tema. Taj postotak dodatno pada na 1,9% ako se iz istraživanja izuzme Kanal+, koji zbog svoje programske koncepcije daje evropskim temama više prostora od drugih televizija.

 

Povrh toga, u skromnoj minutaži koja je bila posvećena Evropskoj uniji dominirale su uglavnom tri  teme: Bregzit, migracije i odnos prema SAD. Te tri teme zauzele su 40% ukupnog izveštavanja o EU.

 

Tako je Bregzit 2018. bio tema 147 izveštaja, ili 20,3% svih vesti o EU. Međutim, dok je odlasku Britanije posvećeno relativno mnogo pažnje, sami akteri su bili znatno manje pod reflektorima - glavni evropski pregovarač o Bregzitu, Francuz Mišel Barnije pojavio se u samo devet odsto priloga vezanih za EU.

 

Migracijama su fancuske televizije posvetile 88 priloga, a odnosima Brisela i Vašingtona 54. Četvrto mesto zauzele su ekološke teme na nivou Unije, sa 45 priloga.

 

Interesantno je da evropski izbori 2018. godine gotovo da i nisu bili tema za francuske televizije. O njima je bilo reči u svega 25 priloga, od kojih 15 na televiziji Arte i šest na TV Frans 2. Pred kraj godine malo više pažnje na izbore skrenula je najava kandidature izborne liste "Žutih prsluka".

 

I špicenkandidati velikih evropskih partija bili su za televizijsku publiku u Francuskoj gotovo potpuno nevidljivi: kandidat evropskih narodnjaka Manfred Veber i kandidat socijaldemokrata Frans Timermans dobili su osam, odnosno četiri informativna priloga, koje je sve emitovala televizija Arte.

 

U tom kontekstu kao da se populizam isplati: italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini bio je jedini evropski političar koji je 2018. godine privukao značajniju pažnju francuskih televizija. To se može pre svega objasniti njegovim ksenobnim istupima o migracijama i napetim odnosima Pariza i Rima.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Pixabay