Evropska narodna partija (EPP) presekla je spor oko kampanje plakatima koju su mađarske vlasti vodile protiv šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i oko antievropskih poteza vlade te zemlje. Mađarska vladajuća desničarska stranka Fides, čiji je lider premijer Viktor Orban, suspendovana je na neodređeno vreme iz porodice evropskih konzervativnih partija.

 


Šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber izjavio je nakon višečasovnih kosultacija političkog odbora stranke u Brtiselu da je odluka o suspenziji Fidesa doneta sa 190 glasova a i tri protiv. On je pojasnio da odluka stupa na snagu odmah.

 

Prema rečima Vebera, člana nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i špicenkandidata EPP na evropskim izborima, posebna komisija biće zadužena da ispita da li članska prava Fidesa u nekom budućem trenutku mogu ponovo da se aktiviraju.

 

Suspenzija u praksi znači da Fides od ovog trenutka više ne može da učestvuje na partijskim sastancima, da nema pravo glasa, i ne može da nominira kandidate za dužnosti u EPP.

 

Komisija za evaluaciju, pod vođstvom bivšeg predsednika Saveta EU Hermana Van Rompeja, na sastanku EPP 20. marta je zadužena da prati da li Fides poštuje "zajedničke vrednosti" evropskih konzervativnih partija.

 

Na osnovu izveštaja te komisije u nekom trenutku treba da bude doneta konačna odluka o članstvu mađarske desničarske, populističke partije u EPP.

 

EPP je tom odlukom uoči izbora za evropski parlament podvukla crtu pod anti-evropske poteze Orbanove stranke, koja se već duže nalazila na meti kritike.

 

Viktor Orban i njegova stranka već godinama se ističu antimigrantskom retorikom, a u poslednjim nedeljama mađarski premijer je naljutio mnoge u EPP kampanjom u kojoj je lidere EU optužio za promovisanje masovnih migracija.

 

U okviru kampanje koja je prelila čašu, u Mađarskoj su lepljeni plakati na kojima su prikazani šef Evropske komisije Žan-Klod Junker, takođe iz EPP, i mađarsko-američki milijarder jevrejskog porekla Džordž Soroš, sa natpisom "imate pravo da znate šta Brisel namerava da učini".

 

Kampanju protiv Žan-Kloda Junkera, Orban je pokrenuo optužujući ga da je previše mekan kada je reč o migrantima i da je otvorio granice EU za nekontrolisane migracije.

 

Komentarišući optužbe da kampanja njegove vlade protiv Junkera i Soroša ima antisemitske tonove, Orban je rekao da Mađari kampanjske poruke ne smatraju antisemitskim i da on sam "ne može ništa da učini oko činjenice da je Džordž Soroš Mađar jevrejskog porekla".

 

Inicijativu za isključenje Fidesa iz EPP prve su 8. februara zvanično pokrenule dve demohrišćanske partije iz Belgije i luksemburška Hrišćansko-socijalna narodna partija, čiji je član Junker.

 

Zahtev je dospeo na dnevni red EPP kada je iza njega početkom marta stalo 13 članica EPP iz Beneluksa i Skandinavije, čime je ispunjen uslov da isključenje ili suspenziju mora da zatraži najmanje sedam partija članica, iz najmanje pet zemalja.

 

Manfred Veber se pre nedelju dana u Budimpešti sastao sa Viktorom Orbanom u pokušaju da izgladi spor, ali je sastanak završen bez rezultata.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Beta/AP