Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da mu se pridruže na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom 26. marta i jedinstveni pokušaju da izbalansiraju odnose sa Pekingom. EU želi recipročne ekonomske odnose sa Kinom koja joj je drugi po veličini trgovinski partner posle SAD.

 

Prema francuskom predsedništvu, cilj sastanka je da se nađu zajedničke tačke između Evrope i Kine o temama kao što su multilateralizam ili sprovođenje Pariskog sporazuma o klimi, prenela je agencija AP.

 

Sastanak je najavljen 22. marta, drugog dana samita lidera EU kada će u razgovorima, kako se očekuje, dominirati pitanje odnosa EU i Kine. Očekivalo se da lideri EU o Kini razgovaraju prvog dana samita 21-22. marta ali su razgovori o Bregzitu potrajali.

 

Lideri EU 22. marta će, kako se očekuje, razmotriti dugu listu zahteva koja će biti predstavljena Kini na samitu u aprilu, piše EURACTIV.com.

 

Evropski savet će razmotriti i niz mera za bolju zaštitu EU od nepoštenih trgovinskih i ekonomskih praksi koje su prvenstveno usmerene prema Kini. Među tim merama je i novi instrument međunarodnih javnih nabavki koji treba da obezbedi reciprocitet u pristupu tržištima javnih nabavki u inostranstvu, posebno kineskom.

 

Francuska je ranije bila jedan od najglasnijih zagovornika takvih instrumenata.

 

Agencija Rojters prenosi ocenu jednog francuskog zvaničnika koji kaže da će predstojeći sastanak biti "prvi korak" na putu ka konkretnim rezultatima na samitu EU-Kina 9. aprila.

 

Do planiranog sastanka dolazi usred napora Evropljana da preispitaju stav prema Kini.

 

Posle godina tokom kojih Peking nije ispunio obećanje da će otvoriti svoje tržište javnih nabavki i reagovati na krađu intelektualne svojine, Evropa pojačava pritisak na Peking da "isporuči" reforme.

 

Sporno pitanje između dve strane su i ljudska prava.

 

Azijski džinovi ostaju partner Evrope u borbi protiv globalnog zagrevanja ili spoljnopolitičkih pitanja, poput Irana. Međutim, Evropska komisija je pre nekoliko dana opisala Kinu kao "sistemskog rivala" zbog njenog restriktivnog političkog sistema, stava o ljudskim pravima, kao i ambicije da postane tehnološki hegemon.

 

Evropu posebno zabrinjava što je vodećim kineskim tehnološkim kompanijama zakonom nametnuta saradnja sa obaveštajnim službama zemlje.

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji za te bojazni je rekao da su "optužbe bez osnova" usmerene protiv kineskih kompanija, poput tehnološko džina Huaveja.

 

Ambasador Kine u EU Džang Ming kazao je pred samit lidera EU da će Peking nastaviti da otvara ekonomiju "razumnim tempom". Evropske bojazni će "postepeno" nestati, obećao je Džang.

 

Buđenje Evrope

 

Obraćajući se novinarima na putu na samit u Brisel, Makron je pozdravio "buđenje" Evrope kada je reč o Kini.

 

Makron je rekao da od početka mandata poziva na realno sagledavanje stvari i odbranu evropskog suvereniteta i dodao da se, kada se radi o nekom tako značajnom kao što je Kina, to mora imati na umu.

 

EU je već poslala "snažan signal" kada su se ministri spoljnih poslova bloka pre nekoliko dana u Briselu sreli sa kineskim kolegom Vangom, rekao je jedan zvaničnik EU za EURACTIV.

 

S obzirom da je Kina u trgovinskom sporu sa SAD, Evropljani veruju da će Peking biti mnogo spremniji da popusti pod pritiscima EU i sprovede obećane reforme.

 

Si je inače stigao u Evropu deset dana posle objave plana EU u deset tačaka u kome se naglašava da je Kina komercijalni partner ali i "rival" Unije.

 

U sklopu evropske turneje, Si 22. i 23. marta boravi u Italiji a zatim ide u Monako i 26. marta u Francusku.

 

Kineski predsednik potpisaće memorandum o razumevenju sa Rimom kojim će se Italija, jedna od zemalja Grupe 7,  priključiti velikom kineskom investicionom planu - inicijativi Jedna pojas, jedan put.

 

Mini samit evropske trojke i kineskog predsednika italijanska vlada nije pozdravila. Zvaničnici su agenciji AGI rekli da neke zemlje imaju veći interes "na stolu" od drugih u bilateralnim odnosima EU i Kine.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP