Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je pred 15. godišnjicu članstva Češke u Evropskoj uniji da će EU opstati, samo ponešto reformisana, jer je evropska integracija sjajan projekt, loši su samo ljudi, kako je kazao češkom javnom TV servisu, njeni projektanti. Zeman smatra da EU treba da se reformiše tako da Evropski parlament dobije zakonodavnu inicijativu a da Komisija prestane da izigrava vladu EU.

 

"U biti sam optimista. Tako da ne samo da će postojati, već će biti i blago reformisana, tako da se uklone najgore birokratske budalaštine koje danas u EU postoje", kazao je predsednik Zeman Češkoj televiziji u prigodnom intervjuu povodom 15 godina članstva Češke u EU, od maja 2004. godine.

 

Predsednik Zeman upozorio je da od ishoda prolećnih izbora za Evropski parlament zavisi da li će se EU reformisati ili neće.

 

"Iskreno rečno, Bregzit je izazvan greškama EU. Posledica je upravo razmišljanja ´hura EU´ kada nismo bili dovoljno kritični prema Uniji. Izrazio bih to vrlo jednostavno: potrebna nam je manja i efikasnija EU. Kada je Andrej Kiska svojevremeno govorio da je EU sjajan projekt, uvek sam dodavao da ima loše projektante", rekao je Zeman.

 

Češki predsednik smer reforme vidi ka tome da EP dobije zakonodavnu inicijativu a da Evropska komisija prestane da izigrava vladu EU.

 

"Ta vlada bi trebalo da bude Evropski savet sastavljen od predsednika i premijera. Evropska komisija bi trebalo da postane normalni administrativni organ, svojevrsni činovnički servis dok danas, i to je ta greška, na nju gledamo kao na vladu koja bljuje desetine i desetine često izlišnih detaljnih i tehničkih smernica", kazao je Zeman.

 

Predsednik Češke na pitanje kako gleda na prvih 15 godina svoje zemlje u EU odgovorio je brojem - 750 milijardi kruna, u preračunu 30 milijardi evra.

 

"Reći ću vam broj. Taj broj je 750 milijardi kruna. A to je neto dobit od našeg ulaska u EU. Znam da će me sada neki kritikovati da potcenjujem stvari kao što je sloboda putovanja. Ne potcenjujem. Ali 750 milijardi može da znači niz investicionih projekata koji su poboljšali život u našoj republici. Nažalost, a to već nije krivica EU, ne umemo uvek da efikasno iskoristimo ta sredstva", kazao je Zeman.

 

Češki predsednik izjavio je povodom predstojećih izbora za EP da je neophodno da se smanji nepoverenje u tu instituciju, zbog kojeg Česi ne izlaze na evropske izbore.

 

"Ne nepoverenje u tom smislu da je ta institucija loša, već da ne može na nju da se utiče, što je sasvim razumljivo u slučaju EP u kome imamo 21 poslanika. U prvoj fazi je neophodno ublažiti, ne eliminisati, već makar ublažiti to nepoverenje. Spoznati da u Evropi može nešto da se uradi. Imam utisak da se sada uspelo, kada su u pitanju izbegličke kvote ili eliminisanja različitog kvaliteta namirnica. Smatram da je to veoma dobar rezultat", rekao je Zeman.

 

Češki predsednik u intervjuu za češki javni TV servis izjavio je da je Bregizt trenutno organizovani haos a Britanci apsolutno smešni i izlažu sami sebe ruglu, te da bi trebalo da prihvate sporazum i da se sve već jednom završi.

 

"Smatram da je Bregzit nesreća za obe strane, kako za EU, tako i za Veliku Britaniju. S druge strane sam pristalica referenduma i ne mogu da kažem jedan nije uspeo hajmo odmah u drugi. Imao bi smisla za 10 godina, ali sigurno ne sada. Realno biramo između 'mekog' i 'tvrdog' Bregzita i spreman je odvratno dugačak sporazum od 530 strana. Pa usvojimo taj sporazum a ako se pojave neki problemi, kao irske garancije, sigurno mogu u narednim godinama da se poprave", rekao je predsednik Zeman.

 

Izvor: Beta

Foto: EK