Aktivistkinja za građanska prava Zuzana Čaputova pobedila je na slovačkim predsedničkim izborima, prema konačnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora. Četdesetpetogodišnja liberalna advokatica biće prva žena predsednik u Slovačkoj. Ona će biti peti predsednik od kako je Čehoslovačka 1993. podeljena na Češku i Slovačku.

 

Prema zvaničnim podacima, Čaputova je osvojila 58,4% glasova na osnovu rezultata sa 99,84% glasačkih mesta. Njen rival, potpredsednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Šefčovič je dobio 41,6% glasova.

 

U drugi krug izbora održanih 31. marta ušli su aktiviskinja socijalno-liberalne orijentacije Čaputova i vanstranački opredeljeni komesar EU Šefčovič, koga je podržavala vladajuća slovačka populistička partija Smer - Socijalna demokratija.

 

Funkcija predsednika Slovačke uglavnom je ceremonijalna. Predsednik ima ovlašćenje da bira premijera, imenuje sudije ustavnog suda i daje veto na zakone. Najveći deo izvršne vlasti je u rukama vlade koju predvodi premijer.

 

Činjenica da je jedna razvedena žena politički liberalne orijentacije favorit u predsedničkoj trci pokazuje koliko je veliko raspoloženje za promene u zemlji, ocenio je u analizi uoči izbora Dojče vele. Kako se dodaje, to je samo naizgled u suprotnosti sa usponom populista u čitavom regionu jer istraživanja u zemljama centralne i istočne Evrope pokazuju da mnogi ljudi žele više vladavine prava, više transparentnosti i bolje upravljanje zemljom.

 

Čaputova je relativno nova na političkoj sceni. Učestvovala je u velikim antivladinim protestima 2018. nakon ubista istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

 

Uprkos nevelikom iskustvu u politici, Čaputova je uspela da privuče glasače zgrožene korupcijom i "mejnstrim" politikom.

 

Agencija AP piše da je ona nedavno postala potpredsednica Napredne Slovačke, partie koja je toliko nova da nije imala prilku da učestvuje se parlamentarnim izborima.

 

Nakon što je pre dve nedelje prošla u drugi krug predsedničkih izbora, Čaputova se povukla sa funkcije u partiji.

 

"Pobedio je kandidat koji je otelotvorenje demokratskih snaga a Šefčovič, koji je simbol kontinuiteta, je izgubio", rekao je AFP analitičar Grigorij Meseznikov.

 

Izbor Čaputove, sudeći prema naslovima u štampi, označava novi početak za Slovačku, centranoevropsku zemlju sa 5,4 miliona stanovnika.

 

"Zuzana Čaputova nam uliva nadu da prava borba počinje tek sada", napisao je vodeći opozicioni dnevnik Denik N.

 

Neki analitičari smatraju da će se Čaputova upustiti u svrsishodnu konfrotaciju sa vladom, odnosno da neće biti opozcioni predsednik koji kritikuje sve što vlada radi.

 

"Jaki glasovi, u srcu Evrope, za pristojnost u politici, vladavinu prava i toleramciju", čestitao je na Tviteru pobedu Čaputovoj predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

 

Čaputovoj je izbor za predsednicu Slovačke čestitao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da je "ohrabren i inspirisan" njenim proevropskim stavom.

 

"Ohrabren sam i inspirisan vašim proevropskim pristupom i vašim snažnim glasom za toleranciju, solidarnost i uzajamno poštovanje - fundamentalnim vrednostima našeg evropskog projekta", napisao je Junker u pismu čestitke koje je objavio preko Tvitera.

 

On je rekao da se raduje bliskoj saradnji sa Čaputovoj u "ovoj institucionalno i politički važnoj godini za EU i sve njene zemlje članice".

 

Izlaznost je inače bila slaba - glaslao je nešto manje od 42% biača prema 50% na prethodnim predsedničkim izborima.

 

Zvanične statistike pokazuju i da Čaputova nije pobedila samo u velikim gradvima, već i u mnogo konzervativinijim seoskim sredinama, istina sa manjom prednošću.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP