Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je 5. aprila od EU odlaganje istupanja zemlje iz članstva u Uniji do 30. juna, javila je britanska televizijska mreža BBC. Istovremeno se očekuje da predsednik Evropskog saveta članicama EU predloži fleksibilno odlaganje Bregzita do 12 meseci.

 

Premijerka je u pismu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna navodeći da će, ukoliko britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

 

Prema njenim rečima, Velika Britanija bi trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

 

Neimenovani evropski zvaničnik izjavio je Frans presu da će Tusk tokom dana zemljama EU predložiti "fleksibilno" odlaganje Bregzita do 12 meseci.

 

Takvo rešenje će biti "danas predstavljeno članicama Unije", rekao je taj zvaničnik.

 

Frans pres smatra da takav predlog možda neće naići na "entuzijazam" svih članica Unije koje su zabrinute da takva situacija s Bregzitom suviše dugo traje i izazove velike poremećaje u funkcionisanju evropskih institucija.

 

Premijerka Mej i EU ulažu napore da Velika Britanija ne izađe iz članstva bez dogovora.

 

Bregzit je prvobitno bio predviđen 29. marta 2019, tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se otvara procedura izlaska zemlje iz članstva u EU.

 

Istupanje je potom odloženo do 12. aprila ako London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji.

 

Britanski parlament je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru 2018. godine.

 

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je 5. aprila da niko ne želi dugo odlaganje istupanja Velike Britanije iz EU a da vlada premijerke Tereze Mej "isprobava svaku mogućnost" da se izađe iz pat pozicije.

 

Govoreći na marginama ministarskog sastanka Grupe 7, Hant je rekao da bi razvučeno istupanje bilo "ukupno loš ishod" i za London i za Brisel.

 

"Ne mislim da članice EU žele dugo odlaganje. Mi ga svakako ne želimo", naveo je šef britanske diplomatije.

 

Hant je, priznao da postoje teškoće u procesu Bregzita ali da se "Velika Britanija ne vuče" i da je pat pozicija u poslednjim mesecima uzrokovana time što u britanskom parlamentu nijedna partija nema većinu.

 

U međuvremenu Francuska smatra preuranjenim ponovno odlaganje Bregzita i očekuje verodostajan plan do samita lidera EU 10. aprila, saopštila je 5. aprila Jelisejska palata reagujući na britanski zahtev da Bregzit bude odložen do 30. juna.

 

"Malo je preuranjeno pominjati produžavanje roka za izlazak Velike Britanije iz EU, pošto je Brisel već postavio jasan uslov da takav zahtev treba da bude opravdan jasnim planom", naveli su diplomatski izvori u Francuskoj.

 

Ured francuskog predsednika Emanuela Makrona smatra da je ponovno odlaganje samo oruđe, a ne i rešenje samo po sebi.

 

"Očekujemo verodostajan plan do 10. aprila i tog dana će se taj zahtev razmotriti", naveli su izvori bliski Makronu.

 

Francuski predsednik je ranije rekao da je prioritet dobro funkcionisanje institucija EU, koja ne može da bude dugoročno "talac rešenja političke krize u Britaniji".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP