EU je spremna, prema dokumentu pripremljenom pred samit EU-Kina 9. aprila, da odbije da potpiše zajedničku izjavu sa samita i traži od Pekinga veću posvećenost u oblastima ekonomije, trgovine i ljudskih prava. U međuvremenu su odnosi Pekinga sa pojedinačnim članicama EU odlični i Hrvatska će sa Kinom na samitu 16+1 u Dubrovniku 10-12. aprila potpisati devet bilateralnih sporazuma.

 

Pregovori sa kineskim zvaničnicima o nacrtu zajedničkog saopštenja sa samita idu "sporo i teško", navodi se u zapisniku sa sastanka ambasadora 28 članica EU održanog ranije ove nedelje u Briselu.

 

Nemačka, Francuska, Italija, Britanija, Holandija, Poljska, Švedska i Belgija kažu da će odbiti da potpišu zajedničku izjavu ukoliko u tekstu ne vide značajna unapređenja u odnosu na nacrt, piše u zapisniku u koji je uvid imao EURACTIV.

 

Evropljani, pored ostalog, traže da se u tekst uključi reforma pravila Svetske trgovinske organizacije sa ciljem da se stane na put subvencijama i prisilnom transferu tehnologije u Kinu, kao i uklanjanje svih tržišnih barijera za evropske investitore u Kini.

 

Taj stav dele predstavnici institucija EU, kao i druge nacionalne delegacije.

 

Predstavnici članica će 5. aprila razmatrati da li da objave zajednički kominike pred samit sledeće nedelje, zavisno od napretka poslednje runde pregovora. Diplomate su međutim skeptične oko pozitivnog ishoda.

 

Zapisnik sa sastanka ambasadora pokazuje kako se među Evropljnima promenilo raspoloženje nakon godina neispunjenih obećanja i preuzetih obaveza od strane Kine.

 

U dokumentu koji su odobrili lideri EU u martu Evropska komisija je označila Peking kao "sistemskog rivala", kao i partnera, istučući da Kina jača ekonomski i tehnološki uticaj širom sveta.

 

Ovaj put je drugačije

 

I ako se 21. samit EU-Kina završi bez zajedničkog saopštenja, to neće biti prvi put. Naime, to se desilo i 2016. i 2017.

 

Međutim, nemački predstavnici kažu da je ovaj put situacija drugačija zbog tekućeg geopolitičkog konteksta i trgovinskog rata SAD i Kine.

 

U istom tonu šef osoblja predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska smatra da Kina ima šta "važno da izgubi" ako se ne dogovore o saopštenju, s obzirom na pozitivan stav koji je EU ponudila u vezi saradnje sa Kinom na razvoju nove generacije mobilnih komunikacija - 5G.

 

To bi posebno naštetilo kineskom tehnološkom džinu Huaveju, koji američka i druge vlade širom sveta "nastoje da zatvore u karantin".

 

Tuskov saradnik takođe zagovara uključivanje "uverljivog" tona o ljudskim pravima u konačnu izjavu sa samita.

 

Ali, Peking je sročio predlog i spreman je za napredak na investicionom sporazumu i posebnom tekstu o zaštiti hrane sa geografskim poreklom.

 

Evropljani smatraju da to nije dovoljno.

 

Portparol kineske misije u EU odbio je da prokomentariše situaciju.

 

Hrvatska potpisuje 9 ključnih sporazuma sa Kinom

 

I dok su na nivou EU stvari zategnute, kineski odnosi sa pojedinačnim članicama idu i više nego dobro.

 

Euraktiv Hrvatska piše da se očekuje da na samitu 16+1 (16 zemalja istočne i centralne Evrope plus Kina) u Dubrovniku 10-12. aprila, gde će biti i kineski premijer Li Kećiang, Zagreb i Peking potpišu devet bilateralnih sporazuma.

 

Neki od njih su izuzetno važni, poput Memoranduma o saradnji hrvatske Centralne državne kancelarije za razvoj digitalnog društva i kompanije Huavej tehnolodžis.

 

Tu su i sporazum Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke i memorandum između Hrvatske železničke infrastrukture i kineske inženjernig grupe Eryuan o zajedničkom uspostavljanju intermodalnog transportnog koridora sa posebim naglaskom na Mediteranski koridor.

 

Portparol EU rekao je za Euraktiv Hrvatska da neke kineske investicije nose opasnost od "makroekonomskih debalansa i zavisnosti zbog duga" na Zapadnom Balkanu i imaju uticaja na ciljeve EU u regionu.

 

"Svaka zemlja je slobodna da sama postavi svoje investicione ciljeve. Istovremeno EU brinu socioekonomski i finansijski efekti koje mogu da imaju neke kineske investicije", rekao je zvaničnik EU.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP