Širom Poljske škole su ostale zatvorene, ukrašene sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najmasovnijem štrajku prosvetnih radnika u Poljskoj od 1993. godine u kome prema podacima sindikata učestvuje skoro 80% škola i obdaništa u zemlji. Lokalne samouprave organizovale su obrovoljce da se u vreme štrajka, čije trajanje nije ograničeno, pobrinu za đake.

 

"Spremni smo za razgovore. Spremni smo da ubedimo vladu da taj štrajk nema samo ekonomsku osnovu, već da je to štraj u odbranu kvaliteta obrazovanja koji su, nažalost, poslednje godine uništile. Zato što formalno štrajk ne može da bude tako široko formulisan, zato govorimo o platama", kazao je 8. aprila, povodom početka štrajka, radiju TOK FM lider Sindikata poljskih učitelja Slavomir Bronjaž.

 

Pregovori poslednje šanse propali su uveče 7. aprila, kada je vicepremijerka Beata Šidlo ponudila povišice od 15 odsto ove godine, povećanje plate od 5% koje je već na snazi od januara i još 9,6% od septembra, promene u sistemu ocenjivanja učitelja i smanjenje birokratije.

 

To je od tri sindikata na pregovorima prihvatio samo sindikat Solidarnost, koji generalno podržava vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

 

Forum sindikalnih saveza u prosveti i Sindikat poljskih učitelja taj predlog su odbili i iako su i oni popustili u prvobitnim zahtevima i sada traže povećanje plata od samo 30%, 15% retroaktivno od januara i 15% od početka nove školske godine.

 

Prosečna osnovna plata poljskog učitelja iznosila je 2018. godine od 690 evra za pripravnike do 1.270 evra bruto, uz razne dodatke dobijaju svake godine i 13. platu a vlada premijera Mateuša Moravjeckog odobrila im je od januara ove godine povišice od pet odsto.

 

Vlada je učitelje upozorila da njihove zahteve državni bužet ne može da izdrži, međutim sindikati su podsetili da vlada i vladajući konzervativci pred proletnje izbore za evropski parlament i jesenje parlamentarne izbore dele šakom i kapom obećanja grupama koje mogu da im donesu glasove birača, kao kada je lider konzervativaca Kačinjski ovog vikenda obećao dotacije od preko sto evra za svaku kravu i svinju na malim gazdinstvima.

 

Na internetu su odmah počeli da kruže vicevi, novi program podrugljivo je po ugledu na vladin program 500 plus paušalnog dečijeg dodatka nazvan Krava+ 500 a Poljaci u šali računaju koliku bi povišicu mogli da dobiju učitelji pod uslovom da počnu da gaje i oni krave i svinje.

 

Za razliku od ranijih štrajkova i protesta, ovaj, čije trajanje nije ograničeno, preti da izazove haos zato što je namerno isplaniran u vreme aprilskih ispita i testova u školama i pred početak maturskih ispita u maju.

 

"Apelovali smo juče a želim da apelujem i danas na učitelje, naravno, ako smatrate da je štrajk nužan, štrajkujte, ali narednih dana kada budu ispiti, molimo, vratite se deci. Vratite se deci tako da učenici mogu da izađu na ispite", apelovao je jutros posredstvom Poljskog radija šef kancelarije poljske vlade Mihal Dvorčik.

 

Lokalne samouprave širom Poljske, na čelu sa gradskim vlastima Varšave organizovale su za vreme trajanja štrajka dobrovoljce da se pobrinu za đake, organizuju izlete, učenje u bibliotekama ukoliko roditelji nisu u mogućnosti.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta