Vatrogasci su nakon dvanaestočasovne borbe uspeli da savladaju razoran požar koji je uništio velike delove čuvene katedrale Notr Dam u Parizu. Dva prepoznatljiva 69 metara visoka zvonika ostala su očuvana, ali je vatra progutala prvo toranj, a zatim i skoro ceo krov tog bisera gotičke arhitekture. Polako se prikupljaju informacije o sudbini brojnih umetničkih dela koja su bila izložena u katedrali i dragocenosti iz njene riznice.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena za pet godina. "Obnovićemo katedralu i biće još lepša. Želim da gradnja bude završena za pet godina", rekao je predsednik 16. aprila uveče u kratkom televizijskom obraćanju.

 

Uzrok požara još nije poznat, ali su vatrogasi ocenili da bi mogao da bude povezan šest miliona vrednim radovima na obnovi tornja katedrale, koji su uključivali i oko 250 tona olova. Tužilaštvo je otvorilo istragu. U požaru nije bilo ljudskih žrtava, ali je jedan vatrogasac teško povređen.

 

Vatrogasci su saopštili da je konstrukcija katedrale u celini očuvana, ali se ipak očekuje konačna reč stručnjaka, koji su se odmah nakon što je požar ugašen razmileli po crkvi kako bi utvrdili razmere štete. Do sada je sigurno da je požar uništio dve trećine krova katedrale, koji dobrim delom datira još iz srednjeg veka.

 

Generalna direktorka Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) Odri Azulej izjavila je da je ta agencija "u kontaktu sa stručnjacima i spremna da uputi hitnu misiju koja će proučiti štetu, sačuvati šta se sačuvati može i napraviti plan kratkoročnih i srednjoročnih mera".

 

Pripadnici vatraogasne brigade Pariza su prvi putem tvitera poručili da je većina najvažnijih umetničkih dela i dragocenosti iz katedrale na sigurnom. Spasioci i građani su u vreme gašenja ispred katedrale napravili ljudski lanac i jedni drugima iz ruke u ruku dodavali slike, kipove, svećnjake, nameštaj i druge artefakte kako bi ih što pre odneli na bezbedno.

 

I francuska vlada potvrdila je 16. aprila da je na bezbednom veliki deo umetničkih dela, slika i kipova, dragocenosti i relikvija koje su se nalazile u katedrali.

 

Ministar kulture Frank Rister rekao je da je blago iz riznice katedrale prebačeno u gradsku kuću Pariza, između ostalog i kruna od trnja, koju je prema predanju nosio isus kada je razapet, i odora svetog Luja, francuskog kralja Luja IX koji je proglašen za sveca.

 

Iz riznice su u dobrom stanju iznete još dve relikvije - čavao sa raspeća i komad drveta za koji se veruje da je deo krsta na kojem je Isus razapet.

 

Rister je rekao da su na prvi pogled i najvažnije slike u crkvi ostale neoštećene, iako su, kako je dodao, u ovakvim situacijama moguća oštećenja od vode. Potvrđeno je, ipak da su pojedine slike koje su visile u crkvi teško oštećene. Potvrđeno je da su oštećena četiri velike slike sa likovima apostola iz 17. i 18. veka.

 

Umetnička dela će, kako je saopšteno, biti prebačena u Luvr, gde će slike biti očišćene od dima, osušene i restaurirane.

 

Zvaničnici su saopštili da vatra nije oštetila ni velike crkvene orgulje, koje spadaju među najveće i najpoznatije u svetu. Instrument je ipak pokvašen prilikom gašenja pa je neizvesno da li još funkcioniše. Orgulje je 1730. godine koristeći delove starijeg instrumenta iz 15. veka izgradio Fransoa Tijeri. Imaju 8.000 svirala od kojih neka još sežu u srednji vek.

 

Najneizvesnija je bila sudbina tri čuvena srednjovekovna rozetna prozora, od kojih najveći ima promer od gotovo 13 metara. Iako je prvobitno javljeno da su prozori eksplodrali od vrućine, portparol katedrale Andre Fino rekao je fancuskim medijima da, "prema onome što je on video, staklo vitraža nije oštećeno i ta su tri prelepa prozora, koji potiču iz 12 i 13 veka još na svom mestu".

 

On je rekao da je to pravo čudo, pošto su u požaru stradali neki vitraži iz 19. veka, za koje je dodao da su ipak puno manje značajni.

 

Sreću u nesreći predstavlja to što su vredni bakreni kipovi dvanaest apostola i četvorice evangelista zbog onečišćenja samo nekoliko dana pre požara prebačeni u jednu radionicu na jugozapad Francuske na čišćenje i restauraciju.

 

Francuski predsednik Makron je rekao da će se i daleko izvan granica Francuske apelovati na najveće talente da doprinesu obnovi.

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi katedrale, rekavši da je ta građevina simbol onoga što povezuje Evropu. "Radi se o nečemu većem od čisto materijalne pomoći. Vatra u Notr Damu nas je ponovo podsetila da nas vezuje nešto važnije i dublje od ugovora", rekao je Tusk pred evroposlanicima.

 

Gradonačelnica Pariza An Idalgo predložila je da se u Parizu održi međunarodna donatorska konferencija za obnovu Notr Dama.

 

I pre njene inicijative, već su se javili pojedinci spremni da finansijski učestvuju u obnovi zdanja.

 

Francuska grupa LVMH i porodica Arno saopštili su da poklanjaju 200 miliona evra fondu za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu. Prethodno je 100 miliona za obnovu katedrale izdvojila porodica francuskih industrijalaca Pino, koja predsedava grupom Kering.

 

Pismo podrške uputio je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je ponudio pomoć "najboljih ruskih stručnjaka" za obnovu katedrale.

 

Katedrala Notr Dam izgrađena je na prirodnom ostrvu Site na reci Seni, u četvrtom pariskom arondismanu. Gradnja crkve posvećene bogorodici, čije je puno ime Notr Dam de Pari, ili Naša gospa od Pariza, počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija.

 

Njena dva velika tornja završena su oko 1245. godine, ali je celo zdanje zaršeno tek početkom 14. veka. Centralni toranj dodatno je izgrađen u 19. veku. Prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

 

Unutrašnje dimenzije katedrale su 130 metara sa 48 metara, a glavna struktura visoka je 64 metara.

 

Notr Dam nije samo simbol hrišćanstva već jedna od najpoznatijih katedrala u zapadnoj Evropi i nalazi se na spisku svetske baštine UNESCO.

 

Katedralu svake godine poseti gotovo 14 miliona turista i katoličkih vernika.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP