Komičar Volodimir Zelenski pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini aktuelnog predsednika Petra Porošenka. On je popularnost stekao glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije i nikada nije bio na političkoj funkciji.

 

Centralna izborna komisija saopštila je 22. aprila da je Zelenski u drugom krugu 21. aprila osvojio 73 a Porošenko samo 24% glasova nakon obrađenih 96% izbornih mesta, prenela je agencija AP.

 

Za razliku od većine izbora u post-sovjetskoj istoriji Ukrajine, Zelenski je dobio podršku i na zapadu i na istoku u  tradicionalno polarizovanim oblastima.

 

Zelenski (41) je po zatvaranju birališta izjavio da će njegov prvi zadatak biti da obezbedi oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika iz istočnih delova zemlje i iz Rusije.

 

"Zadatak broj jedan za nas jeste povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara", rekao je Zelenski novinarima pošto su rezultati na osnovu izlazne ankete pokazali da je ubedljivo porazio dosadašnjeg predsednika  Porošenka.

 

Rusija drži više od 20 ukrajinskih mornara od novembra, kada je ruska obalska straža zarobila tri ukrajinska broda dok su prolazili kroz Kerčki moreuz između Rusije i ukrajinskog poluostrva Krim koji je Rusija anektirala 2014.

 

Iste godine izbili su sukobi na istoku Ukrajine, gde proruski separatisti, kako se veruje, drže 144 ukrajinska ratna zarobljenika.

 

Zelenski je obećao građanima Ukrajine da ih nikada neće izneveriti i pozvao birače u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza da se ugledaju na ukrajinske.

 

Kako prenosi AP, ruski premijer Dmitrij Medvedev napisao je na Fejsbuku da izborni rezultat u Ukrajini pokazuje "da ipak postoji šansa da se unaprede odnosi" sa Rusijom.

 

Medvedev, čija zemlja snabdeva proruske ukrajinske separatiste oružjem i ljudstvom, izrazio je nadu da će Zelenski biti "pragmatičan i odgovoran" kada je reč o bavljenju separatizmom na istoku.

 

Porošenko je priznao poraz. Nedugo pošto su rezultati izlazne ankete pokazali da ga je Zelenski ubedljivo pobedio, Porošenko je rekao da je spreman da pomogne novom predsedniku.

 

"Napuštam mesto predsednika, ali želim čvrsto da podvučem da ne napuštam politiku", kazao je Porošenko.

 

Evropska unija je čestitala Zelenskom pobedu ocenjujući da su izbori pokazali posvećenost demokratskim vrednostima zemlje.

 

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker, istakli su u zajedničkoj poruci Zelenskom da je narod Ukrajine tokom izbornog procesa pokazao veliku posvećenost demokratiji i vladavini prava naroda tokom izbornog procesa.

 

Čestitke Zelenskom uputili su i predsednici Francuske Emanuel Makron i Poljske Andžej Duda.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP