Češki premijer Andrej Babiš dogovorio se 6. maja sa predstavnicima trgovinskih lanaca da češka vlada nacionalnim zakonima reši problem duplih aršina i prodaje robe goreg kvaliteta u istom pakovanju nego na Zapadu, kao i da natera multinacionalne kompanije da omoguće i u Češkoj prodaju namirnica i proizvoda namenjenih zahtevnim zapadnim evropskim tržištima. Ubuduće će Češka zabraniti prodaju ne samo namirnica nego i svake druge robe koja se nudi u istoj ambalaži ali različitog kvaliteta, pod pretnjom kazne do dva miliona evra.

 

"Ukoliko proizvod ima drugačiji kvalitet mora da ima drugačiju ambalažu. Trgovinski lanci koji prodaju robu u istom pakovanju u drugoj zemlji članici, moraju da imaju isti kvalitet, a ukoliko je drugačiji mora da ima drugu ambalažu. Majonez u Španiji u istom je pakovanju kao kod nas, ali sastav tog majoneza je sasvim drugačiji. Drugo ulje, količina šećera, glukoze, itd", kazao je Babiš nakon sastanka kome je prisustvovao i ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

 

Njegovo Ministarstvo pridružiće se izmenama zakona kojima Ministarstvo poljoprivrede nastoji da spreči duple aršine i gori kvalitet istih namirnica u novim, postkomunističkim zemljama članicama EU.

 

"Mi smo zaista kanta za đubre Evrope. Neko u Evropi misli da mi ovde živimo na kokosovim palmama, da smo oni sa Istoka, građani manje vredni. To nije istina. Nije moguće da češka deca mogu da kupe samo onu Milka čokoladu koja ima veći procenat šećera i masti", kazao je o različitom kvalitetu proizvoda za zapadna i postkomunistička tržišta uoči sastanka premijer Babiš.

 

Premijer Babiš, ministar Havliček kao i predsednik Saveza trgovine i turizma Tomaš Prouza žele takođe da nateraju multinacionalne kompanije da omoguće trgovinama u Češkoj da uvoze i prodaju robu ne samo namenjenu za češko tržište, već i za druga, zapadnoevropska tržišta.

 

"Ukoliko postoji nekoliko varijanti proizvoda, da budu u različito označenoj ambalaži a da češka trgovina može da kupi bilo koju od varijanti. Da, ako budemo hteli, možemo da uvezemo nemački kvalitet", kazao je Prouza.

 

Predstavnici trgovinskih preduzeća žalili su se da im multinacionalne kompanije ne dozvoljavaju da kupe robu namenjenu drugim tržištima, već samo onu namenjenu Češkoj.

 

Predložili su takođe da se svi proizvođači obavežu da na evropskom nivou, na jednom mestu objave sastav svojih proizvoda u svim varijantama, kako bi se lako uporedilo da li potrošači u postkomunističkoj Evropi kupuju isti kvalitet proizvoda kao potrošači u Zapadnoj Evropi.

 

Češka svojim zakonima reaguje na smernicu koju je Evropski parlament usvojio sredinom aprila a koja  je na inicijativu Višegradske grupe trebalo da zaštiti potrošače od duplih aršina, ali nije uspela da potpuno zabrani različiti kvalitet istog proizvoda, što su očekivali Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska a pridružile su im se u borbi za isti kvalitet proizvoda i Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

 

Evrokomesarka za pravdu i zaštitu potrošača Vjera Jurova pozdravila je ta nastojanja češke vlade i premijera Babiša, uverena da će time pritisak na nadnacionalne kompanije da odustanu od dvostrukih standarda biti efikasniji.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com